Sbrinz - tvrdý sýr z kravského mléka

Sbrinz je tvrdý sýr z kravského mléka, vyráběný v současnosti pouze necelými 50 mlékárnami ve středním Švýcarsku v okolí Brienzu. Název je nejspíš odvozen od města Brienz, kde bylo od 16. století překladiště tohoto horského sýru při jeho transportu přes Alpy. Jiná verze říká, že „sbrinzo" znamenalo "tvrdý sýr" v jazyce Langobardů.

obrázek ke článku Sbrinz - tvrdý sýr z kravského mléka

Sýr se vyrábí z mléka místních plemen krav, které se za stálého míchání zahřívá a sráží syřidlem. Sýřenina se harfou řeže na stejné kousky a tím se zároveň odděluje syrovátka. Sýr je tvarován do velkých plochých kol o průměru 50 - 70cm a hmotnosti cca 20 - 45 kg.

Sýrové těsto je drobivě suché, pevné. Doba zrání se pohybuje od 17 měsíců do 3 let, plné chuti dosahuje po 24 - 30 měsících skladování. Obsah tuku v sušině je 45%.

Sýr je pikantní, výrazný a aromatický, chuť je ořechová až karamelová.

V kuchyni se sýr používá buď strouhaný na jídla nebo v malých kouscích či odřezaných plátcích k vínu, oblíbený je s chlebem a máslem. Dobře se taví, proto je vhodný na dochucení různých pokrmů. Hodí se jak k zapékání, tak i ke zjemnění omáček a polévek.

Sýr Sbrinz je k dostání pouze ve specializovaných prodejnách. Nejlépe se uchovává v chladničce, zabalený do pergamenu a děrované hliníkové fólie.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:


Další články najdete v sekci
Švýcarské sýry
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní