Komentáře ke článku: Ořešák černý (Juglans nigra) - nejen očista organismu

Ořešák černý (americký) pochází z východní části Severní Ameriky, postupně se rozšířil do střední Asie, Číny, v 17. století se rozšířil do Evropy. V Čechách se poprvé objevil začátkem 19. století. V současnosti ořešák černý můžeme vidět v některých parcích, je světlomilný, roste v nižších polohách, v blízkosti vodních toků, na vlhčích půdách, bohatých na živiny, které jsou dobře propustné. Jde obvykle o osaměle rostoucí strom, pro svůj mohutný vzrůst potřebuje dostatek prostoru, neboť dorůstá až do výšky 40 metrů a šířky 25 metrů. Vyžaduje hluboké, na živiny bohaté půdy. Je světlomilný, mrazuvzdorný, ale vadí mu předčasné mrazy. Kůra stromu je tmavá a rozbrázděná rýhami, listy jsou dlouze zašpičatělé a jemně pilovité. Plody jsou zelené, kulovité, 4 až 6 cm v průměru a voňavé. Ořechy uložené v tmavohnědém tvrdém obalu jsou jedlé, ale musí se vydloubávat. Dřevěná část plodu se dá vybrousit a použít k dekorativním účelům.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2019 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní