Šťáva z černého rybízu nejen proti stresu a únavě
Plody černého rybízu užíváme přednostně čerstvé, případně z nich lisujeme šťávu, která se dá dobře konzervovat.
Šťáva z černého rybízu je jedním z nejbohatších zdrojů
vitamínu C a E. Prospívá tělu, působí
proti únavě a proti stresu, vhodná je při
rekonvalescenci po těžkých chorobách jako podpora imunity organismu.
K výrobě šťávy se
používají hlavně plody, lze však přidat i
listy, chuť šťávy závisí na odrůdě ovoce.
Působí močopudně a potopudně, proti hnilobě, proti artritidě (antirevmatikum), průjmu, posiluje žaludek. Díky obsaženým antioxidantům je
prevencí proti demenci a stárnutí buněk, tkání, orgánů a organizmu. Komplex flavonoidů má
ochranný vliv na buňky, orgány, cévy.
Listy můžeme používat i samostatně formou
nálevu nebo
odvaru, stačí povařit 2 minuty. Na nálev lze použít i
sušené plody, které se rozdrtí a zalijí vodou.
Ingredience na domácí výrobu šťávy z černého rybízu:
- 2,5 kg černého rybízu
- 2 l vody
- na 1 l šťávy 1/2 kg krystalového cukru, nejlépe želírovacího
- 2 lžičky kyseliny citronové
Postup přípravy:
- Bobulky černého rybízu propláchneme, obereme ze stopek a necháme okapat.
- Přidáme vodu a vaříme cca 20 minut.
- Přecedíme přes plátno, přidáme do šťávy cukr, kyselinu citronovou a vaříme dalších cca 20 minut.
- Horkou šťávu slijeme do vyvařených horkých lahví.
- Skladujeme dobře uzavřené, uložené v chladnu.
- Načatou láhev uchováváme v ledničce!
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...