Omega-6 esenciální nenasycené mastné kyseliny
Esenciální mastné kyseliny skupiny omega-6, bez nichž nemůže organismus všech savců správně fungovat, jsou obsaženy v přírodních zdrojích, jako jsou některé rostlinné oleje, tučné ryby a ořechy. Organismus si je nedokáže sám vyrobit, jedinými zdroji je přirozená potrava s obsahem mastných kyselin a potravinové doplňky. Při jejich nedostatku tělo onemocní.
Mezi
nejznámější polynenasycené mastné kyseliny skupiny omega-6 patří kyselina
gama-linolenová (GLA). Přírodními
zdroji této esenciální mastné kyseliny jsou tučné ryby (například losos), některé druhy ořechů a oleje z bylin jako brutnák, pupalka dvoudomá.
Pozitivní vliv GLA:
- má protizánětlivé účinky
- snižuje výskyt kardiovaskulárních chorob
- reguluje hladinu cholesterolu
- pomáhá při vytváření prostaglandinů, látky podobné hormonům - ředění krve, rozšiřování cév
- ovlivňuje kvalitu vlasů a nehtů a pokožky
- urychluje hojení ran
- snižuje menstruační obtíže
- zrychluje regeneraci organismu, podporuje svalový růst
- udržuje zdraví a funkčnost kloubů
- pomáhá při redukčních dietách
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...