Zázvor nad zlato
Zázvor vás mile překvapí příjemnou, kořeněnou chutí s nádechy citrónu a květin. Zázvor je také vyhlášeným afrodiziakem! Zvláště v zimním období se čerstvý zázvor přidává k potravinám chladné povahy, například k zelenině.

Zázvor má všestranné použití nejen jako koření v kuchyni, ale celkově působí velmi
pozitivně na naše zdraví. Aktivuje srdečně-cévní systém, zahřívá tělo a zlepšuje krevní oběh, odstraňuje plynatost a nadýmání, léčí kašel, angínu a záněty průdušek.
Zázvorový čaj a limonáda
- K přípravě čaje použijte 1 čajovou lžičku suchých kořenů zázvoru nebo 1 polévkovou lžíci čerstvého zázvoru.
- Louhujte v 500 ml horké vody cca 5 minut.
- Připravený čaj pijte několikrát denně.
- Přidáte-li na dochucení med, šťávu z citrónu nebo z pomeranče. Pokud nemáte zažívací problémy, můžete přidat i hřebíček a trochu skořice.
- Čaj necháte vychladnout, získáte chutnou zázvorovou limonádu.
Zázvor naložený v medu
- Výborný prostředek k léčbě nachlazení a chřipky, který lze podávat i dětem.
Zázvorový extrakt
- Čerstvý zázvor se naloží do 40 % etanolu v poměru 1:10.
- Nechá se na teplém místě alespoň 15 dnů louhovat.
- Občas se promíchá.
- Užívá se 10 - 15 kapek třikrát denně asi půl hodiny před jídlem.
Zázvorový nálev
- 10 g čerstvého oddenku se louhuje ve vodě nebo v mléce s přírodním cukrem.
- Podává se ve dvou denních dávkách na lačno.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...