Medvědí česnek - jarní očista tinkturou nebo vínem

Zvláště s příchodem jara bychom neměli zapomenout na pravidelnou očistu organismu, která je pro naše tělo velmi prospěšná. S jarním úklidem nám dobře pomůže tato bylinka, která roste na stinných a vlhkých loukách, pod keři, či v listnatých horských lesích. Svým vzhledem medvědí česnek připomíná jedovatou konvalinku, ale silná česneková vůně vyloučí jeho záměnu. I když má česnek medvědí v podstatě všechny vlastnosti klasického česneku, jsou jeho léčivé účinky mnohem intenzivnější.

obrázek ke článku Medvědí česnek - jarní očista tinkturou nebo vínem

Medvědí česnek je zvláště vhodný pro jarní omlazovací kúry, neboť z organismu odstraňuje škodlivé látky. Usušené listy ztrácejí léčivé účinky, proto se používají pro pročišťovací kúry čerstvé listy nebo cibulky.

Mladé rostlinky sbíráme v dubnu a v květnu, tedy ještě před rozkvětem, cibulky koncem léta nebo na podzim.

Abychom uchovali léčivou sílu česneku medvědího po celý rok, připravíme si z něho lihový výtažek - tinkturu nebo víno.

Tinktura z medvědího česneku


Ingredience:


  • listy nebo cibulky medvědího česneku
  • vodka nebo 38 - 40% lihovina
  • uzavíratelná lahev s širším hrdlem
  • lahev s uzávěrem

Postup přípravy:


  • Česnek omyjeme, osušíme a nasekáme na drobno.
  • Vložíme do lahve, zcela zaplníme, ale nepěchujeme.
  • Zalijeme po okraj lihovinou.
  • Necháme 14 - 18 dní odstát na sluníčku nebo na teplém místě, aby se česnek dostatečně vyluhoval.
  • Následně přecedíme a přelijeme do vhodné lahve.
  • Skladujeme v chladu a temnu.
  • Užíváme minimálně po dobu jednoho měsíce, a to 2x denně 10 - 15 kapek smíchaných s vodou (čajem), můžeme i zapíjet.

Tinktura z medvědího česneku podporuje paměť, zabraňuje zvápenatění cév (arterioskleróze) a má mimo jiné i velmi dobré účinky na žaludek a střeva. Je vhodná při akutních a chronických průjmech, které jsou provázeny plynatostí a kolikami.

Víno z medvědího česneku


Ingredience:


  • listy medvědího česneku
  • 1/4 l bílého vína
  • včelí med
  • hrnek
  • lahev s uzávěrem

Postup přípravy:


  • Listy česneku nakrájíme na jemno, abychom získali cca plnou hrst.
  • Do hrnku nalijeme víno, přidáme nakrájený medvědí česnek a krátce povaříme.
  • Scedíme přes plátno.
  • Hotový nápoj můžeme přisladit dle chuti medem, slijeme do uzavíratelné lahve.
  • Užíváme každý druhý den 1 polévkovou lžíci.

Víno z medvědího česneku je i zázračným lékem pro všechny lidi v pokročilém věku, kteří mají trvale zahleněné průdušky a s tím spojené těžkosti při dýchání, trpí tzv. dýchavičností.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní