Medvědí česnek - jarní očista tinkturou nebo vínem
Zvláště s příchodem jara bychom neměli zapomenout na pravidelnou očistu organismu, která je pro naše tělo velmi prospěšná. S jarním úklidem nám dobře pomůže tato bylinka, která roste na stinných a vlhkých loukách, pod keři, či v listnatých horských lesích. Svým vzhledem medvědí česnek připomíná jedovatou konvalinku, ale silná česneková vůně vyloučí jeho záměnu. I když má česnek medvědí v podstatě všechny vlastnosti klasického česneku, jsou jeho léčivé účinky mnohem intenzivnější.
Medvědí česnek je zvláště vhodný pro jarní
omlazovací kúry, neboť z organismu odstraňuje škodlivé látky. Usušené listy ztrácejí léčivé účinky, proto se používají pro pročišťovací kúry
čerstvé listy nebo cibulky.
Mladé rostlinky
sbíráme v dubnu a v květnu, tedy ještě před rozkvětem,
cibulky koncem léta nebo na podzim.
Abychom uchovali léčivou sílu česneku medvědího po celý rok, připravíme si z něho lihový výtažek -
tinkturu nebo
víno.
Tinktura z medvědího česneku
Ingredience:
- listy nebo cibulky medvědího česneku
- vodka nebo 38 - 40% lihovina
- uzavíratelná lahev s širším hrdlem
- lahev s uzávěrem
Postup přípravy:
- Česnek omyjeme, osušíme a nasekáme na drobno.
- Vložíme do lahve, zcela zaplníme, ale nepěchujeme.
- Zalijeme po okraj lihovinou.
- Necháme 14 - 18 dní odstát na sluníčku nebo na teplém místě, aby se česnek dostatečně vyluhoval.
- Následně přecedíme a přelijeme do vhodné lahve.
- Skladujeme v chladu a temnu.
- Užíváme minimálně po dobu jednoho měsíce, a to 2x denně 10 - 15 kapek smíchaných s vodou (čajem), můžeme i zapíjet.
Tinktura z medvědího česneku
podporuje paměť,
zabraňuje zvápenatění cév (arterioskleróze) a má mimo jiné i velmi dobré
účinky na žaludek a střeva. Je vhodná při akutních a chronických
průjmech, které jsou provázeny plynatostí a kolikami.
Víno z medvědího česneku
Ingredience:
- listy medvědího česneku
- 1/4 l bílého vína
- včelí med
- hrnek
- lahev s uzávěrem
Postup přípravy:
- Listy česneku nakrájíme na jemno, abychom získali cca plnou hrst.
- Do hrnku nalijeme víno, přidáme nakrájený medvědí česnek a krátce povaříme.
- Scedíme přes plátno.
- Hotový nápoj můžeme přisladit dle chuti medem, slijeme do uzavíratelné lahve.
- Užíváme každý druhý den 1 polévkovou lžíci.
Víno z medvědího česneku je i zázračným lékem pro všechny lidi v pokročilém věku, kteří mají trvale zahleněné průdušky a s tím spojené
těžkosti při dýchání, trpí tzv. dýchavičností.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...