Domácí pampeliškový med

Smetanka lékařská je nejen významná včelařská rostlina, ale v některých zemích se dokonce komerčně pěstuje a využívá mimo jiné k výrobě vína. Listy jsou vhodné k přípravě bylinkových salátů, z rozkvetlých úborů se připravuje pampeliškové víno nebo pampeliškový med.

obrázek ke článku Domácí pampeliškový med

Pampeliškový med

Ingredience:


  • 300 kusů plně rozvinutých květů pampelišky
  • 1 kg cukru
  • 1 l vody
  • 2 citróny nebo 1 citrón a 1 pomeranč

Postup přípravy:


  • Květy pampelišek vypereme, nasypeme do hrnce, zalijeme vodou.
  • Vymačkáme šťávu ze 2 citrónů nebo z 1 citrónu a 1 pomeranče, přidáme do hrnce a dáme vařit.
  • Od bodu varu vaříme na mírném ohni asi 15 minut.
  • Směs necháme vylouhovat do dalšího dne.
  • Druhý den směs přecedíme, nejlépe přes plátno do čistého většího hrnce.
  • Do získané pampeliškové směsi přidáme cukr a za častého míchání vaříme min.
  • 1,5 hodiny, než se med začne táhnout. Doba varu záleží na tom, jak hustý sirup chceme získat.
  • Horký med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem. Obrátíme stejně, jako džem, aby se víčka dobře chytla.
  • Mimo citrusových plodů můžeme do směsi přidat i kousek zázvoru.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní