Domácí pampeliškový med
Smetanka lékařská je nejen významná včelařská rostlina, ale v některých zemích se dokonce komerčně pěstuje a využívá mimo jiné k výrobě vína. Listy jsou vhodné k přípravě bylinkových salátů, z rozkvetlých úborů se připravuje pampeliškové víno nebo pampeliškový med.
Pampeliškový med
Ingredience:
- 300 kusů plně rozvinutých květů pampelišky
- 1 kg cukru
- 1 l vody
- 2 citróny nebo 1 citrón a 1 pomeranč
Postup přípravy:
- Květy pampelišek vypereme, nasypeme do hrnce, zalijeme vodou.
- Vymačkáme šťávu ze 2 citrónů nebo z 1 citrónu a 1 pomeranče, přidáme do hrnce a dáme vařit.
- Od bodu varu vaříme na mírném ohni asi 15 minut.
- Směs necháme vylouhovat do dalšího dne.
- Druhý den směs přecedíme, nejlépe přes plátno do čistého většího hrnce.
- Do získané pampeliškové směsi přidáme cukr a za častého míchání vaříme min.
- 1,5 hodiny, než se med začne táhnout. Doba varu záleží na tom, jak hustý sirup chceme získat.
- Horký med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem. Obrátíme stejně, jako džem, aby se víčka dobře chytla.
- Mimo citrusových plodů můžeme do směsi přidat i kousek zázvoru.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...