Domácí bylinné sirupy
Základní složku při výrobě domácích sirupů tvoří vedle ovoce a bylinek hlavně cukr. V době, kdy cukr ještě nebyl běžným sladidlem, používal se ke slazení včelí med. Ten je sice zdraví velmi prospěšný a výrazně posiluje imunitu, ale dnes je poměrně drahý. Při volbě sladidla pro výrobu domácího sirupu se tedy alespoň snažíme co nejvíce nahrazovat rafinovaný bílý cukr, cukrem hnědým. Při jeho výrobě se nepoužívá rafinace a bělení a díky tomu si zachovává mnoho důležitých minerálů a jiných cenných látek.
Některé bylinné sirupy jsou určené pouze k užívání
na lžičku při onemocnění nebo jako zdravotní prevence, jiné se hodí i jako
šťáva do vody k přípravě osvěžujícího nápoje nebo místo cukru jako
sladidlo do čaje.
Chceme-li sirup
déle uchovat, sterilujeme jej 30 minut při teplotě 85°C.
Skladujeme vždy v chladu, suchu a temnu.
Rakytníkový sirup (šťáva)
Podporuje hojení tkání, pomáhá při kloubních potížích, fyzické zátěži.
Ingredience:
- 3 l rakytníku
- 20g kyseliny citronové
- 1 kg cukru na 1 litr šťávy
- převařená voda
Postup přípravy:
- Plody rakytníku přebereme, opláchneme a necháme okapat.
- Následně je umeleme nebo rozdrtíme a zalijeme asi 2 l převařené vlažné vody.
- Přidáme kyselinu citronovou a přikrytou směs necháme stát cca 24 hodin.
- Odstátou směs přecedíme přes cedník a osladíme. Na litr tekutiny přidáme 1 kg cukru.
- Šťávu zahřejeme a na mírném plameni mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
- Hotovou šťávu nalijeme do čistě vymytých lahví a uzavřeme.
- Uchováváme v chladu.
Citrónový sirup (šťáva)
Ingredience:
- 5 větších citronů
- 5 dkg kyseliny citronové
- 2,5 kg cukru
- převařená voda
Postup přípravy:
- Citrony pečlivě omyjeme teplou vodou, nakrájíme na plátky, zbavíme jadérek.
- Vložíme do mísy, přidáme 2 l převařené vychladlé vody a kyselinu citronovou.
- Přikrytou směs necháme cca 24 hodin odstát.
- Scedíme a i z citronů vše pečlivě vymačkáme.
- Přidáme cukr a za občasného míchání počkáme, dokud se cukr nerozpustí.
- Hotovou šťávu nalijeme zastudena do dobře vymytých skleněných lahví a uzavřeme.
- Skladujeme v chladu.
Bezinkový sirup (šťáva) ze zralých plodů
Pomáhá při chřipkových stavech, zánětu hrtanu, hltanu a sliznice dutiny ústní, léčbě revmatismu, podporuje pocení, je vhodný při snižování nadváhy.
Ingredience:
- 1 kg dobře vyzrálých bezinek
- převařená voda
- 1,5 kg cukru na 1 l šťávy
- kousek celé skořice
- 4 ks hřebíčku
Postup přípravy:
- Bezinky otrháme od stopek, dobře opereme, rozmačkáme a zalijeme odměřeným množstvím převařené studené vody.
- Přidáme koření, přikryjeme a necháme cca 24 - 36 hodin stát v chladné místnosti.
- Poté směs nalijeme do plátěného sáčku a necháme volně, bez mačkání, prokapávat.
- Šťávu odměříme, přidáme potřebné množství cukru a necháme jej za občasného míchání rozpustit.
- Hotový sirup plníme zastudena do dobře vymytých skleněných lahví.
- Uchováváme v chladu.
Sirup z květů černého bezu (šťáva)
Vhodný pro užívání v době nachlazení, při rýmě, kašli, snižuje horečku, podporuje pocení, ulevuje při bolestech hlavy a migrénách, je lehce močopudný, pomáhá léčit nemoci ledvin a močových cest, posiluje cévní stěny.
Ingredience:
- 30 květů černého bezu
- 1,5 l vody
- 2 větší citrony nebo 1,5 lžíce kyseliny citronové
- 1 - 1,5 kg cukru
Postup přípravy:
- Květy důkladně opláchneme a vložíme do hrnce.
- Přidáme na plátky nakrájený citron bez jadérek a zalijeme vodou.
- Krátce povaříme na mírném plameni a necháme 24 hodin odstát.
- Druhý den výluh přecedíme přes jemné plátno, vrátíme do hrnce, přidáme cukr a znovu uvedeme do varu.
- Směs vaříme za občasného míchání tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout.
- Ještě horký sirup nalijeme do vymytých sklenic, dobře uzavřeme a sklenice necháme otočené dnem vzhůru až do úplného vychladnutí.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...