Čištění dudlíků, lahví a potřeb pro krmení dítěte

Organismus novorozenců a kojenců má nedokonale vyvinutý imunitní systém a proto je třeba všechny dudlíky, láhve a ostatní předměty potřebné ke krmení zbavit všech mikroorganismů prostřednictvím čištění a následné sterilizace.

obrázek ke článku Čištění dudlíků, lahví a potřeb pro krmení dítěte

Mytí potřeb pro krmení dítěte


Na špinavém nádobí se mikroby množí velice rychle, proto je nutné vše pořádně umýt a udržovat v úzkostlivé čistotě. Potřeby lze mýt buď ručně, nebo v myčce na nádobí.

Při ručním mytí nejprve vše řádně vypláchněte horkou vodou. Potom vložte láhve, dudlíky, víčka, kroužky, uzávěry, odměrku a nálevku do vlažné vody se saponátem a důkladně vše umyjte. Zbytky mléka z vnitřních stěn lahvičky lze odstranit speciálním kartáčkem. Dobře zkontrolujte, zda jsou všechny potřeby řádně umyté a čisté. Na závěr je opláchněte čistou vodou a nechte okapat. Otvory dudlíku vyčistěte jehlou. Takto umyté a očištěné potřeby sterilizujte.

V případě, že se rozhodnete umýt všechny potřeby pro krmení dítěte v myčce na nádobí, můžete je v ní i sterilizovat. Vysoká teplota obvykle zabíjí všechny bakterie. Dudlíky však do myčky nestrkejte, dávejte je zvlášť, protože v myčce by se poničily.

Sterilizace dudlíků, lahví a potřeb pro krmení dítěte


Láhve na mléko používají nejvíce děti, které nejsou kojeny. Právě tyto děti mají z důvodu nedostatku mateřského mléka nižší obranyschopnost organismu proti infekcím. I ve zdánlivě čistém domácím prostředí dochází v mléku, při pokojové teplotě, k vytváření bakterií ve velkém množství. S tímto množstvím bakterií se dítě nedokáže vyrovnat a může trpět na různá průjmová onemocnění.

Je tedy vhodné, všechny lahvičky a ostatní potřeby ke krmení sterilizovat, a to minimálně do půl roku dítěte.

Existují tři základní typy sterilizace:


  • Sterilizace varem – k této sterilizaci použijeme sterilizátor nebo hrnec. Sterilizátor je samostatným spotřebičem, který se zapojuje do elektrické sítě. Do sterilizátoru se láhve, dudlíky a jiné potřeby vkládají, dolije se tam určené množství vody a vše se po dobu 8 až 10 minut vaří. Nevýhodou sterilizátoru je jeho vyšší pořizovací cena. Jeho velkou výhodou je snadná obsluha a snadná dostupnost. Jestliže provádíte sterilizaci varem v hrnci, nechte všechny potřeby ve vodě vařit zhruba 10 až 20 minut. Při této metodě však bohužel dochází k největšímu opotřebování lahví a dudlíků.

  • Sterilizace v páře - jedná se v podstatě o nádobu vhodnou do mikrovlnné trouby, do které se nalije voda. Ta se díky mikrovlnám vaří a pára provádí proces sterilizace. Láhve a dudlíky jsou sterilizované po 5 až 10 minutách, záleží na výkonu mikrovlnné trouby. Nevýhodou tohoto způsobu je, že si musíme dát pozor na velikost a výkon mikrovlnné trouby. Výhodou je rychlost a příznivá cena.

  • Sterilizace za studena - jedná se o poměrně nový a méně obvyklý způsob sterilizace. Stačí pouze koupit tabletky nebo roztok na bázi chlóru v lékárně a umyté potřeby vložit na dobu zhruba 30 minut do roztoku. Poté je vyndáme, opláchneme pořádně vodou a necháme okapat. Pach chlóru není pro dítě nijak nebezpečný. Tato metoda sterilizace je velice vhodná v případě, že se chystáte s dítětem na dovolenou.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
obrázek ke článku Čištění dudlíků, lahví a potřeb pro krmení dítěte


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní