Sumec pokaždé jinak

Maso sumce není ani příliš tučné, ani není cítit bahnem. Sumčí filet nebo sumčí podkova jsou pochoutkou, kterou lze výrazně obohatit jídelníček.

obrázek ke článku Sumec pokaždé jinak

Sumec s hořčičnou omáčkou


Ingredience:


  • 1 kg filetů ze sumce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce hořčice
  • 0,5 l mléka
  • šťáva z 1 citrónu
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • cukr
  • pepř

Postup přípravy:


  • Naporcované filety sumce osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a dáme na cca 2 hodiny odležet.
  • Po odležení rybu grilujeme cca 5 minut z každé strany.
  • Mezitím si připravíme omáčku, na kterou si rozehřejeme máslo a přidáme mouku. Lehce osmahneme a za stálého míchání ředíme mlékem.
  • Dále přidáme hořčici, citrónovou šťávu, dle chuti cukr, sůl a pepř.
  • Vše důkladně povaříme.
  • Grilované kousky sumce s omáčkou podáváme s bramborem.

Guláš ze sumce


Ingredience:


  • 1 kg filetů ze sumce
  • 5 větších cibulí
  • 130 g sádla
  • 1,5 lžíce sladké papriky
  • sůl
  • kmín
  • pepř
  • pálivá paprika nebo feferonka

Postup přípravy:


  • Sumčí filety rozkrájíme na větší kousky a osolíme.
  • Takto připravené filety dáme do chladu na cca 30 minut odležet.
  • Na sádle lehce orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a osmahneme.
  • Dále přidáme odleželé kousky sumce a podle chuti okořeníme.
  • Přilijeme naběračku horké vody nebo rybího vývaru.
  • Na mírném ohni dusíme bez míchání cca 20 minut, dle potřeby podléváme.
  • Filety musí být měkké, ale nesmí se rozpadat.
  • Hotový rybí guláš zahustíme hladkou moukou.

Grilovaný sumec v zeleném pepři


Ingredience:


  • 1 kg filetů ze sumce
  • sůl
  • drcený zelený pepř
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 celý citrón
  • listy zeleného salátu

Postup přípravy:


  • Filety ze sumce nakrájíme na porce.
  • Maso zakapeme citrónovou šťávou, vetřeme sůl a drcený pepř.
  • Necháme cca 2 hodiny v chladu odležet.
  • Po odležení rybu grilujeme 5 minut z každé strany.
  • Hotové filety servírujeme na listech salátu, ozdobené řezy z citrónu.
  • Jako přílohu můžeme servírovat hranolky, bramborový salát nebo pečivo.

Pečený sumec


Ingredience:


  • 800 g sumce v celku připraveného ke kuchyňské úpravě
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 140 g másla
  • 1 cibule
  • hladká mouka
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 ml octa
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 5 ks celého černého pepře
  • 2 hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • citrónová šťáva
  • sůl

Postup přípravy:


  • Osolenou rybu necháme nejméně 1 hodinu odležet.
  • Mezitím si očistíme a na kolečka nakrájíme kořenovou zeleninu spolu s cibulí.
  • Vše osmahneme na másle, přidáme koření, zaprášíme hladkou moukou a necháme zasmahnout.
  • Přilijeme ocet a vývar, povaříme cca 30 minut.
  • Odleželé maso sumce osušíme a obalíme v mouce.
  • Hotovou zeleninovou marinádu přepasírujeme přes hrubý cedník.
  • Rybu vložíme do zapékací mísy a potřeme marinádou. Dáme péci do mírně vyhřáté trouby.
  • Během pečení rybu přeléváme marinádou a zakysanou smetanou.
  • Upečeného sumce vyjmeme z pečící mísy, do šťávy přidáme trochu vody a máslo. Rozmícháme a lehce osmahneme.
  • Šťávu krátce povaříme, dochutíme citrónovou šťávou a podle chuti přisolíme.
  • Sumce nakrájíme na porce, jednotlivé porce servírujeme zdobené omáčkou z výpeku.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:


Další články najdete v sekci
Rybí speciality
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní