Omega-6 esenciální nenasycené mastné kyseliny

Esenciální mastné kyseliny skupiny omega-6, bez nichž nemůže organismus všech savců správně fungovat, jsou obsaženy v přírodních zdrojích, jako jsou některé rostlinné oleje, tučné ryby a ořechy. Organismus si je nedokáže sám vyrobit, jedinými zdroji je přirozená potrava s obsahem mastných kyselin a potravinové doplňky. Při jejich nedostatku tělo onemocní.

Mezi nejznámější polynenasycené mastné kyseliny skupiny omega-6 patří kyselina gama-linolenová (GLA). Přírodními zdroji této esenciální mastné kyseliny jsou tučné ryby (například losos), některé druhy ořechů a oleje z bylin jako brutnák, pupalka dvoudomá.

Pozitivní vliv GLA:


  • má protizánětlivé účinky
  • snižuje výskyt kardiovaskulárních chorob
  • reguluje hladinu cholesterolu
  • pomáhá při vytváření prostaglandinů, látky podobné hormonům - ředění krve, rozšiřování cév
  • ovlivňuje kvalitu vlasů a nehtů a pokožky
  • urychluje hojení ran
  • snižuje menstruační obtíže
  • zrychluje regeneraci organismu, podporuje svalový růst
  • udržuje zdraví a funkčnost kloubů
  • pomáhá při redukčních dietách


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní