Mochyně židovská třešeň (Physalis alkekengi L.)

Mochyně židovská je vytrvalá bylina, patřící do čeledi lilkovité (Solanaceae). Je příbuzná jedlé mochyně peruánské (Physalis peruviana). Physalis zahrnuje asi 120 druhů, které rostou převážně v Jižní, Střední a Severní Americe (nejvíce v Mexiku). Mochyně židovská roste do výšky 40 - 90 cm, listy jsou řapíkaté, široce vejčité, 6 - 12 cm dlouhé a 4 - 9 cm široké. Bílé květy mají kalich síťkovitě žilkovaný, který se po odkvetení začne zvětšovat a červeně zbarvovat. Kvete od května do srpna. Plod je oranžová nebo červená bobule podobná třešni o průměru cca 2 cm, uzavřená ve zvětšeném nafouklém dekorativním kalichu. Zralá bobule je jedlá, šťavnatá a velice chutná, přitom v sobě skrývá i léčivou sílu. Oblast původního rozšíření je od jižní Evropy po východ a jižní Asii a Japonsko. Nyní roste ve větší části Evropy, ve střední Asii a v Severní Americe, u nás se vyskytuje nejen v zahrádkách, ale i na rumištích, na okraji lesů, preferuje půdy vlhké. Je známá především jako dekorativní rostlina, kalichy zůstávají po opadu listů na stoncích dlouho do zimy.

obrázek ke článku Mochyně židovská třešeň (Physalis alkekengi L.)

Sušené lodyhy mochyně s oranžovými květy ve tvaru lampiónku jsou velmi oblíbené jako dekorace. Používají se na oživení vázaných věnců a do květinových vazeb, kde vydrží i několik let.

Co se týče obsahovaných látek, není ještě mochyně židovská úplně prozkoumaným plodem. Jako lilkovitá rostlina obsahuje jisté alkaloidy, které by mohly při vysokých dávkách způsobit lehčí otravu, doprovázenou zvracením. Pokud však nebudete konzumovat jiné části rostliny, než jsou plně vyzrálé plody, žádné nebezpečí nehrozí.

Plody mochyně obsahují:


  • karotenoid fysalein
  • sacharidy
  • hořčiny - fysalin
  • alkaloidy – např. solanin (vysoké dávky jsou jedovaté)
  • vitamin C
  • minerální látky

Plod se sbírá v době zralosti, zbavuje se měchýřovitého kalichu a suší se ve stínu. Umělá teplota při sušení nemá překročit 40°C.

Léčivé účinky mochyně:


  • detoxikuje organismus
  • léčí dnu
  • pomáhá při potížích s ledvinami a močovými cestami
  • pomáhá při artróze a revmatických potížích
  • pomáhá při otocích kloubů, končetin
  • působí diureticky – pomáhá při nadměrném zadržování vody v organismu

Mochyně je známá hlavně jako přírodní prostředek pro léčbu dny a kloubních potíží. Dokáže rozpouštět a odvádět nebezpečné soli kyseliny močové, usazené v kloubech a tkáních. Tyto soli jsou příčinou bolestivé dny a zhoršují i průběh revma a dalších kloubních potíží.

Oranžové plody mochyně lehce připomínají chuť kiwi. Jsou velmi šťavnaté, jejich exotická chuť je často vyhledávána gurmány, kteří plody mochyně používají do ovocných salátů, ke zdobení alkoholických i nealkoholických koktejlů, cukrovinek, masových a sýrových předkrmů, atd.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Mochyně židovská třešeň (Physalis alkekengi L.)

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní