Druhy jedlých dýní, sklizeň, skladování

Všechny jedlé dýně jsou nejen chutným doplňkem stravy, ale vynikají i pozitivními účinky na naše zdraví a kondici. Tato jednoletá zelenina má malou kalorickou hodnotu a přitom obsahuje důležité antioxidanty, vitamíny a minerály. Dýně jsou tedy vhodné nejen při redukční dietě a detoxikaci, ale také při nemocech ledvin, slinivky břišní, sleziny, žaludku nebo srdce.

obrázek ke článku Druhy jedlých dýní, sklizeň, skladování

Dýně obecně nemá vysoké nároky na pěstování. I začátečník si s ní poradí. Vyhovuje jí výsadba na teplé a chráněné místo. Semena je vhodné den před výsadbou namočit na talířku s vodou, aby klíčily rychleji. Sazenice si můžete i na jaře předpěstovat v květináči doma, například na okenním parapetu. Při výsadbě na zahradu dejte pod sazenice hnojivo a kompost, nebo je vysaďte přímo na kompost, kde vám porostou přímo před očima.

Sazenice dýně by měly být od sebe vzdáleny asi 1 m. Vyžadují hojnou zálivku, šlahouny se zaštipují po cca 2 metrech, čímž zvětšíme úrodu.

Dýně se sklízí na podzim, jakmile začne zasychat stopka. Stopky dýní nevylamujte, raději použijte zahradnické nůžky, aby u dýně kus stopky zůstalo. V místě vylomené stopky by dýně mohly napadnout houbové choroby, které zhoršují skladovatelnost.

Dýně sklizené včas vám vydrží půl roku, přejde-li však přes ně první mráz, zkrátí se doba skladovatelnosti na tři měsíce. Sklizené dýně uchovávejte v chladném a suchém prostoru, aby je nenapadla plíseň a nekazily se. Ve skladovací místnosti by mělo být asi 5°C. Teplota v místnosti nesmí klesnout pod bod mrazu, jinak dýně zvodnatí a zkazí se.

Nejznámější druhy jedlých dýní:


  • Dýně velkoplodá - původem z Peru, svůj název získala podle plodů, které váží až několik desítek kilogramů (18 - 30 kg, někdo dokonce až 50 kg). Tvar plodu je zavalitý, kulovitý až oválný, po dozrání má ohnivě oranžovou barvu s jemnou, žlutooranžovou dužinou. Tyto dýně jsou vhodné pro přímou spotřebu, kuchyňskou úpravu, konzervaci kompotováním na džemy. Může posloužit i jako základ pro pomazánku na másle. Zralé, plně vybarvené a zajímavě tvarované plody se využívají i pro zimní dekorace.
  • Dýně Hokkaidó - plazivá rostlina s japonským názvem, která zdomácněla i u nás. Plody jsou menší, o průměru 20 - 25cm, sytě oranžové, pravidelně zaoblené, váží okolo 2 kg. Výhodou dýně Hokkaidó je, že se na rozdíl od ostatních dýní nemusí loupat. Předností je i vysoký podíl dužiny k semeníku. Tato dýně je výborná i čerstvá, má nasládlou, trochu oříškovou chuť, proto ji mají rády i děti. Tím, že je krásně zbarvená, vyjímá se v pečených, dušených i vařených pokrmech.
  • Dýně špagetová - plazivá, bujně rostoucí, podlouhlá rostlina. Jedná se o původní americkou odrůdu, která patří chuťově k nejlahodnějším dýním. Pro svou vynikající chuť a jemnost se hojně používá při vaření. Plody jsou vejčitě oválné, 20 -30 cm dlouhé, váží okolo 2 kg. Pokožka je tvrdá a hladká, zbarvení je rozličné, od oranžové přes žlutou až po krémovou. Dužnina je jemná a tenká, po uvaření plodu se rozpadá na vlákna podobná špagetám či nitím, odtud její název. Příprava je snadná, můžeme ji buď vařit vcelku (v tom případě ji ale na pár místech raději dopředu propíchneme), nebo ji pečeme rozpůlenou v troubě. Dýni zbavenou semeníku položíme řezem dolů na plech, který si předem vyložíme pečicím papírem. Pečeme na střední výkon cca půl hodiny. Po částečném vychladnutí z dýně vidličkou vytahujeme "špagety", které lze použít jako přílohu k omáčkám a masu, zapéci nebo využít místo nudlí do polévky.
  • Máslová dýně - oblíbená, měkká odrůda, jejíž příprava je velmi rychlá. Hodí se zejména do sladkých pokrmů, jako jsou koláče a další druhy pečiva nebo do marmelád. Můžeme z ní připravit ale i základ do jakéhokoliv zeleninového jídla nebo polévky.
  • Muškátová dýně - méně známá dýně, která má pevnější strukturu než třeba máslová. Krásně voní a její sytě oranžová dužina dodá pokrmům zajímavý vzhled. Využít ji můžeme na polévku, do orientálních jídel, ale také na kompoty.
  • Žaludová dýně - tvar připomíná jahodu, oblíbená je hlavně jako dekorace. Díky oříškové chuti se hlavně v Americe používá i v kuchyni.
  • Turbanové dýně - i když jsou plody velmi chutné, využívají se především jako dekorace. Tyto dýně jsou známé také pod názvem biskupská čepice, jejich hmotnost se pohybuje okolo 1 - 2 kg.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Druhy jedlých dýní, sklizeň, skladování

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní