Dýňová polévka - polévka z dýně Hokkaidó


obrázek ke článku Dýňová polévka - polévka z dýně Hokkaidó

Několik typů na přípravu dýňové polévky



Krémová polévka z dýně Hokkaidó se zázvorem a s mrkví



Ingredience:


  • 1 dýně Hokkaidó o váze cca 1 - 1,5 kg
  • 3-4 středně velké mrkve
  • olivový olej nebo kousek másla
  • 0,5 l vody
  • kokosové mléko 250ml
  • 2 středně velké cibule
  • sůl
  • černý, nejlépe čerstvě mletý pepř
  • pálivá paprika nebo kari koření
  • kousek čerstvého kořene zázvoru
  • malé množství zakysané smetany - na zdobení
  • cukr

Postup přípravy:


  • Dýni Hokkaidó omyjeme, neloupeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka. Nakrájíme na kostičky.
  • Mrkev omyjeme, očistíme, nakrájíme na kostky.
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, zlehka osmažíme v hrnku na malém množství másla nebo oleje.
  • Přidáme dýni, mrkev, trochu osolíme, přidáme koření a za stálého míchání necháme dýni trochu změknout. Když dýně pustí barvu, zalijeme vše vodou.
  • Zázvor oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme do hrnku a necháme cca 10 minut povařit.
  • Po úplném změknutí vše rozmixujeme ponorným mixérem, přiléváme kokosové mléko a necháme ještě cca 5-7 minut povařit. V případě, že nemáme kokosové mléko, lze jej nahradit zakysanou smetanou.
  • Při servírování dáme na střed polévky na talíři kopeček zakysané smetany nebo celou plochu polévky v talíři smetanou jen lehce přizdobíme.

Krémová polévka z dýně Hokkaidó s muškátovým oříškem



Ingredience:


  • 1 dýně Hokkaidó o váze 1 - 1,5 kg
  • 1 středně velká cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 l vody
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 stroužek česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • dle chuti polévkové koření např. vegeta
  • malé množství zakysané smetany - na zdobení

Postup přípravy:


  • Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semena a nakrájíme ji na kostičky.
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na másle v hrnku osmahneme.
  • Přidáme dýni a chvíli společně restujeme. Pak přilijeme vodu a asi 15 minut vaříme.
  • Dochutíme solí, pepřem, vegetou nebo jiným polévkovým kořením.
  • Přidáme prolisovaný česnek a špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
  • Vše rozmixujeme ponorným mixérem. Přilijeme smetanu, necháme přejít varem.
  • Při servírování dáme na střed polévky na talíři kopeček zakysané smetany nebo celou plochu polévky v talíři smetanou jen lehce přizdobíme.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní