Domácí pákové kávovary

S pákovými kávovary se nejčastěji setkáme v kavárnách, restauracích, nebo cukrárnách, tedy v podnicích, kde je profesionálně připravená káva nutností. V praxi je zpravidla ovládají zkušení baristé. S rostoucí oblibou kvalitní kávy se však pákové kávovary stále více stávají součástí vybavení i běžných domácností. Hlavní rozdíl u pákových espress oproti automatickým je v tom, že se u všech pákových kávovarů namletá káva vkládá do speciální páky ručně. Páka se následně zasune pod hlavu pákového kávovaru a pootočením zafixuje. Další ovládání záleží na typu. Na mechanickém volíme druh kávy kolečkem, u poloautomatických či elektronických stačí stisknout jedno tlačítko. Některé kávovary kromě mleté kávy umějí pracovat i s E. S. E. patronami (POD). Pákový kávovar může být také kombinovaný s klasickým překapávačem. Většina přístrojů, a to i levnějších, bývá vybavena tryskou na přípravu mléčné pěny.

obrázek ke článku Domácí pákové kávovary

Ceny pákových espress začínají na necelých 2 000 Kč, za kvalitní pákový kávovar zaplatíme cca 7 000 Kč a více. Ceny profesionálních pákových kávovarů, které vídáme v kavárnách a restauracích, jsou o několik desítek tisíc korun vyšší.

Dražší pákové kávovary bývají vybaveny např. funkcí předehřívání šálků, systémem pro lepší kávovou pěnu apod.

Oproti kávovarům na kapsle vychází u pákových kávovarů velmi příznivě cena jednoho šálku kávy, a to na cca 3-5 Kč.

Nevýhodou tohoto typu kávovaru je to, že po přípravě kávy je nutno páku očistit od 'logru', což u automatických espress nebo kávovarů na kapsle není potřeba.

Výhodou pákového kávovaru je naopak vysoká kvalita výsledného nápoje, přičemž celý proces přípravy je plně pod vaší kontrolou.

Postup přípravy kávy v pákovém kávovaru:


  • Do páky kávovaru nasypeme dávku mleté kávy. Ta se upěchuje (ideálně s pomocí tzv. tamperu neboli pěchovátka). Standardně se jeden šálek připravuje ze 7 gramů mleté kávy.
  • Následně páku nasadíme do přístroje a spustíme přípravu kávy.
  • Jelikož pomletá káva rychle ztrácí aromatické oleje, vyčichne a žlukne, nelze ji skladovat déle než tři dny. Tento handicap snadno odstraníme tím, že si pořídíme mlýnek na kávu a budeme ji sami mlít na jemný střed nebo na „espresso".

I když do přípravy kávy v pákovém kávovaru budete investovat více času a energie, výsledek vždy stojí za to. Nezapomeňte, že základem úspěchu je správně namletá čerstvá káva.

Výbava a funkce, které mají často vliv na rozhodování při nákupu kávovaru:


  • Tryska, kterou lze šlehat mléko, případně nádoba na mléko.
  • Nastavitelná hrubost mletí.
  • Možnost používat kromě klasické kávy i POD, který vypadá zhruba jako sáček s čajem. Je to něco jako styl kapslí, lze běžně koupit v obchodech. Práce je tak jednodušší na obsluhu a čistší, stačí POD vyndat, odpadá vymývání.
  • Funkce horká voda (pro přípravu čaje), auto-capuccino nebo „moje káva".


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní