Nákup, posouzení kvality a skladování surovin pro přípravu dětských pokrmů

Výběru surovin pro přípravu prvních dětských příkrmů a dětských pokrmů je potřeba věnovat větší pozornost, aby nebylo ohroženo zdraví dítěte. Po pečlivém výběru je nutné tyto suroviny i následně dobře skladovat, uchovávat při doporučené teplotě.

obrázek ke článku Nákup, posouzení kvality a skladování surovin pro přípravu dětských pokrmů

Hlavní zásady ohledně surovin pro přípravu dětských pokrmů


Zelenina a ovoce


  • Zelenina i ovoce nesmí být povadlé, vybírejte si jen kvalitní čerstvé, kusy bez příznaků možné plísně a hniloby.
  • Ideální je bio zelenina a ovoce nebo plody z vlastní zahrádky.
  • Zeleninu a ovoce ukládejte vždy do chladu, vhodná je spodní části lednice.
  • Pokud je zelenina nebo ovoce zčásti nahnilé, nevykrajujte, ale vyhoďte celý plod, neboť by mohl obsahovat velmi nebezpečné toxiny.
  • Při nákupu mražené zeleniny zkontrolujte, zda již nebyla jednou rozmražena. Poznáte to tak, že jsou v sáčku větší zmrzlé kusy, které nejdou při lehkém promnutí v rukou snadno oddělit.

Maso, šunka a vejce


Tyto suroviny je ideální kupovat v bio kvalitě z pečlivě kontrolovaných chovů, což však není vždy možné.

  • Maso, mimo ryb, které se prodávají především mražené, kupujte výhradně chlazené. Jeho rozmrazení a následné zamrazení pouhým okem nepoznáte.
  • Chlazené maso by mělo být šťavnaté, nemělo by mít oschlé okraje, mělo by mít přirozenou barvu a příjemně vonět. Při píchnutí do takového masa by se měl důlek velmi rychle vyrovnat, pokud zůstává delší dobu, je to známka staršího masa.
  • U šunky (ostatní uzeniny nejsou pro děti vhodné) platí podobná pravidla jako u masa. Je potřeba kontrolovat její čerstvost, především vůni a barvu.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Nákup, posouzení kvality a skladování surovin pro přípravu dětských pokrmů


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní