Zásadité a kyselinotvorné potraviny
Aby mohlo tělo s kyselinami účinně bojovat a udržovat chemickou rovnováhu, potřebuje dostatek zásaditých látek. Na rozdíl od kyselin si ale organismus zásady vytvářet neumí a získává je pouze prostřednictvím potravy.
V boji proti překyselení nám pomůže radikální
změna jídelníčku, a to zařazením převážně zásadité stravy. Zásadité potraviny
vznikají spojením vápníku, draslíku nebo hořčíku.
Zásadité potraviny:
- většina zeleniny (česnek, cibule, okurka, rajčata, mrkev, celer, meloun, červená řepa, cuketa, brokolice, ředkvičky, salát, květák, špenát, ...)
- syrové brambory
- ovoce (banány, ananas, hrušky, meruňky, citróny, grapefruity, mango, zralé lesní plody, ...)
- kysané výrobky (čerstvý bílý jogurt, zakysaná smetana a kefíry)
- celozrnné pečivo, hlavně výrobky ze žita
- luštěniny
- krůtí maso
- mandle
- oleje lisované zastudena
- zelený a černý čaj
- čistá voda a některé přírodní minerálky
- kozí mléko
- plzeňské pivo
Konzumujte co nejvíce přírodních potravin (denně si dopřejte čerstvé ovoce a celozrnné pečivo), vyhýbejte se chemickým konzervantům a alkoholu.
Jezte pomalu bez spěchu, jídlo pořádně rozžvýkejte. Naučte se nejen správně jíst, ale i správně a
zhluboka dýchat. Vhodné jsou například kurzy jógy.
Hlavní kyselinotvorné a dráždivé potraviny:
- cukr a veškeré sladkosti
- slazené a perlivé nápoje, ovocné džusy a ovocný čaj
- bílé a kynuté pečivo
- káva
- alkohol
- smažená jídla
- tmavá a tučná masa
- vnitřnosti
- burské oříšky, kešu a para ořechy
- ochucovadla - majonéza, kečup
- kravské mléko a sýry z něho vyrobené
- ovoce – jablka, pomeranče
Mějte na paměti, že překyselený člověk je
neustále unavený, bez energie, velmi pomalu se zotavuje, stále ho provází silné napětí ve svalech, bolesti hlavy a zad. Abyste
odkyselili váš organismus a posílili zdraví, snažte se nejen o změnu stravování, ale hlavně o
změnu vašeho životního stylu.
Tělu
dopřejte dostatek pohybu, odpočinku a spánku,
vyhýbejte se nadměrnému stresu a zakouřenému prostředí.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...