Zahřívací (jang) a chladící (jin) potraviny
Existují potraviny, které zvyšují horkost v těle a naopak takové, které organismus ochlazují. V případě, že patříte mezi jedince, kteří mívají problémy s nadměrným pocením, zkuste se zamyslet nad skladbou svého jídelníčku a snižte množství zahřívacích potravin. Ten, kdo chce ubrat na váze nejen pomocí sportu, měl by naopak omezit ochlazující potraviny, neboť ochlazený organismus nedokáže správně spalovat tuky. Správně zvolená zimní strava nejen zahřeje, ale i zmírní touhu po sacharidech a dodá potřebnou tělesnou energii.

Zahřívací (jang) potraviny:
- teplé polévky
- koření – čím ostřejší, tím vyšší zahřívací efekt (zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, kmín)
- ryby - losos, úhoř
- maso - kuřecí, skopové, jehněčí, kachna, husa
- vnitřnosti
- sýry - plísňové, kozí a ovčí
- ovoce - broskve, třešně, maliny, datle
- sušené ovoce
- zelenina - česnek, cibule, pórek, pažitka, křen, chřest, chilli papričky – udržují v organismu nejen teplo, ale povzbuzují chuť k jídlu, odstraňují zácpu a zrychlují metabolismus
- ostatní zelenina – vařená, a to v páře či lehce osmahnutá nebo opečená
- semena - mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka
- rýže, jáhly, pohanka, sója
- ovesná kaše
- celozrnné potraviny
- vejce
- máslo a ostatní tuky
- sůl
- kakao, kakaové produkty
- alkohol
- červené a rýžové víno
- káva
- černý a zázvorový čaj
Zvláště
v zimě bychom měli dávat přednost potravinám, které nás
zahřejí. Nevařená strava by se měla konzumovat jen výjimečně,
vhodné jsou silné vývary a polévky s luštěninami.
Maso si můžete dopřát i tučnější (husa, kachna), jako příloha jsou vhodné vydatné jáhly, pohanka nebo sója. Ovoce jezte pokud možno sušené. Zelený ochlazující čaj vyměňte za zahřívací
černý, bílé víno za
červené, nejlépe ještě svařené s hřebíčkem a se skořicí.
Určité opatrnosti při konzumaci je však třeba u lidí:
- s vysokým krevním tlakem
- po prodělané mrtvici
- mající sklon k migrénám
- trpících nervozitou
- s hyperaktivitou
- s nočním pocením a s nespavostí
- a žen v menopauze
Ochlazující (jin) potraviny:
- mléko a mléčné výrobky
- syrová zeleniny (lilek, ředkvičky, celer, špenát, zelí, hlávkový salát, rajčata, okurky, cukety, čekanka)
- zeleninové šťávy
- tropické a subtropické ovoce (banány, kiwi, pomeranče, grepy,..)
- ovocné šťávy, džusy
- klíčky
- produkty z bílé mouky
- brambory
- rafinovaný cukr
- hořčice
- bílé víno
- zelený a bylinkový čaj
- minerální vody
Tyto potraviny jsou vhodné zvláště
v teplých letních měsících, kdy se organismus potřebuje
ochladit.
Čínská medicína určuje i skupinu
neutrálních potravin, které můžeme konzumovat kdykoliv během roku.
Mezi neutrální potraviny patří například:
- hovězí a telecí maso
- divočina
- mořské plody
- luštěniny
- med
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...