Hlavní příkrm pro děti kolem 10. až 11. měsíce
V tomto věku již postačí dítěti jídlo namačkat, posekat, či nakrájet na jemné kousky. Vedle brambor lze postupně do stravy zařadit jako přílohu těstoviny, rýži, červenou čočku. Sortiment zeleniny i ovoce postupně rozšiřujte o další druhy. Jídlo dávejte dítěti častěji přímo do ručičky, aby mělo příležitost učit se jíst samostatně. Na svačinky je vhodné podávat kousek ovoce nebo koupenou ovocnou přesnídávku, dětské piškoty, kukuřičné lupínky, pohankové křupky, jogurt (raději bílý, ale může být i ochucený), neslaný sýr, pečivo (rohlík, chléb, …). Celozrnné pečivo je v tomto věku ještě nevhodné!
Maso se zeleninou
Ingredience pro 2 porce:
- 10 dkg krůtího nebo kuřecího masa
- 1 lžička olivového oleje
- 2 brambory
- kousek brokolice
- 1 mrkev
Postup přípravy:
- Maso uvaříme v malém množství vody hodně doměkka, vývar nevyléváme.
- V jiné nádobě (nejlépe v páře) uvaříme brambory a zeleninu.
- Maso umeleme nebo nadrobno nasekáme.
- Zeleninu namačkáme, případně naředíme vývarem z masa, přidáme lžičku oleje.
Zbylou 1 porci je možné uchovat v lednici do příštího dne, nebo si jídlo do zásoby
zamrazit.
Telecí nebo libové hovězí maso s rýží
Ingredience pro 2 porce:
- 10 dkg telecího masa
- 1 sáček rýže
- cca 10 cm pórku
- 2 rajčata
- 1 lžička olivového oleje
Postup přípravy:
- Maso dobře uvaříme a drobně rozsekáme, vývar nevyléváme.
- Zeleninu nakrájíme na malé kousky a ve vývaru z masa lehce podusíme doměkka.
- V další nádobě uvaříme propranou rýži dle návodu.
- K hotové zelenině přidáme maso a uvařenou rýži. Nakonec vmícháme lžičku oleje.
Zbylou 1 porci je možné uchovat v lednici do příštího dne, nebo si jídlo do zásoby
zamrazit.
Rizoto se šunkou
Ingredience pro 2 porce:
- 1 1/2 hrstě rýže
- 1 větší mrkev
- 1/2 petržele
- 3 polévkové lžíce mraženého hrášku
- 3 kolečka dětské šunky
- 1 polévková lžíce olivového oleje
Postup přípravy:
- Rýži spaříme horkou vodou a důkladně propláchneme.
- Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme, nekrájíme.
- Dáme vařit zeleninu společně s rýží.
- Na dno zapékací mísy nalijeme olivový olej, na něj vysypeme uvařenou rýži, kterou jsme předem promíchali s hráškem, šunkou pokrájenou na nudličky a zeleninou nakrájenou na kostičky.
- Vše dáme zapéct na cca 15 minut při teplotě 150 stupňů.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...