Rostlinné a živočišné tuky a oleje
Tuky našemu organismu pomáhají, ale i škodí. Vždy záleží na tom, o jaké množství a o jaký druh tuku se jedná. Naše denní strava by měla obsahovat maximálně 30 % tuku. Z toho 2/3 by měly být tuky obsahující nenasycené mastné kyseliny (převážně rostlinné tuky) a 1/3 by měly tvořit tuky obsahující nasycené mastné kyseliny (převážně živočišné tuky).
Podle skupenství rozlišujeme
pevné tuky, u nichž převažují zejména
nasycené mastné kyseliny a
oleje, jejichž skupenství je kapalné a obsahují větší množství
nenasycených mastných kyselin.
Dalším základním dělením je
dělení na tuky podle původu, tj.
rostlinné (z rostlin) nebo
živočišné (ze zvířat). Z hlediska zdravotní prospěšnosti není důležité, odkud jsme tuk získali, ale jaké je jeho složení a jak působí v našem organismu.
Klíčovým
kritériem je obsah nasycených a nenasycených mastných kyselin. Například
kokosový olej (rostlinný tuk) obsahuje hodně
nezdravých nasycených mastných kyselin a naopak
rybí olej (živočišný tuk) je významným zdrojem prospěšných
nenasycených mastných kyselin.
Rostlinné tuky - získávají se z rostlin
lisováním za studena či za tepla. Lisováním
za studena se získává kvalitnější olej, vhodný pro
terapeutické a potravinářské potřeby.
Olej, získaný lisováním
za tepla, se využívá ponejvíce pro
technické účely.
Rostlinné tuky obsahuje
dužnina, semena, plody (kokos, vlašské ořechy, slunečnice, sezamové, lněné, dýňové semínko aj.), ale i
olejniny (řepka olejná, sója, podzemnice aj.).
Mezi produkty vyrobené z rostlinných tuků řadíme zejména:
- rostlinné oleje (100% tuky)
- rostlinné tuky (margaríny) - obsah tuku od 20%
- pokrmové tuky
- emulgované tuky
Živočišné tuky - získávají se zpracováním tuků
zvířat. Pokud se budeme držet zásady „všeho s mírou“, neměl by pestrý a zdravý jídelníček postrádat ani
přiměřené množství některých živočišných tuků, což nám rozhodně neublíží.
- Máslo - i když obsahuje hodně trans-nenasycených mastných kyselin. V malém měřítku bychom si ho měli jednou za čas dopřát. Má blahodárný vliv na nerovový systém a obsahuje prospěšné vitamíny jako je vitamín A, D, E, K. Máslo by nemělo chybět zejména ve výživě dětí.
- Sádlo - má o něco nižší obsah cholesterolu a vyšší podíl nenasycených mastných kyselin než máslo, přesto bychom ho měli používat jen zřídka, obsahuje zanedbatelné množství cenných látek.
- Rybí olej - je významným zdrojem polynenasycených mastných kyselin (omega-3), které mají příznivý vliv na kardiovaskulární a nervový systém. Nevýhodou je, že z důvodu znečištění životního prostředí se v rybách nachází i hodně škodlivých látek a těžkých kovů.
- Uzeniny - jsou zdrojem nezdravých tuků a nekvalitních bílkovin, nepatří do zdravé stravy.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...