Komentáře ke článku: Syrovátka
Syrovátka je mléčné sérum, které se získá po odstranění kaseinu z mléka. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohu. Mléko se úmyslně srazí, vznikne tuhá část kasein (tvaroh) a tekutá část (syrovátka). Tímto způsobem se však získá obyčejná sladká syrovátka, která není úplně vhodná k doplnění příjmu bílkovin, jelikož obsahuje většinou pouze okolo 12% bílkovin a přes 60% sacharidů (laktózy). Tato syrovátka se tedy dále upravuje na syrovátkový koncentrát , který má obsah bílkovin již mezi 25 - 90 % v sušině. Záleží vždy na tom, kolik laktózy bylo ze syrovátky odděleno, protože čím méně laktózy, tím více bílkovin. Při nákupu syrovátkového koncentrátu bedlivě sledujte obsah bílkovin, který by měl být alespoň ve výši 65%.