Syrovátka

Syrovátka je mléčné sérum, které se získá po odstranění kaseinu z mléka. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohu. Mléko se úmyslně srazí, vznikne tuhá část kasein (tvaroh) a tekutá část (syrovátka). Tímto způsobem se však získá obyčejná sladká syrovátka, která není úplně vhodná k doplnění příjmu bílkovin, jelikož obsahuje většinou pouze okolo 12% bílkovin a přes 60% sacharidů (laktózy). Tato syrovátka se tedy dále upravuje na syrovátkový koncentrát , který má obsah bílkovin již mezi 25 - 90 % v sušině. Záleží vždy na tom, kolik laktózy bylo ze syrovátky odděleno, protože čím méně laktózy, tím více bílkovin. Při nákupu syrovátkového koncentrátu bedlivě sledujte obsah bílkovin, který by měl být alespoň ve výši 65%.

obrázek ke článku Syrovátka

Syrovátka je žlutozelená kapalina, jejíž barva je dána mléčným vitaminem lactoflavinem. Tato tekutina neobsahuje téměř žádné tuky a soli, má však mnoho kvalitních bílkovin, které se podílejí na stavbě svalů. Syrovátka čistí střeva a podporuje tvorbu střevní mikroflóry.

Sušená syrovátka je bílý prášek, který v kombinaci s vodou (zpravidla horkou) rychle vytvoří chutný nápoj hodně podobný mléku. Tento syrovátkový nápoj bychom měli pít denně. Svým složením nemá mnoho společného s mlékem, nezatěžuje organismus, přitom již pouhé dvě skleničky denně zásobí organismus potřebnými vitamíny a minerály.

Syrovátka má řadu příznivých účinků na naše zdraví. Je nízkoenergetickým nápojem, proto je vhodná i při hubnutí. Dodává tělu důležité minerály, což ocení i sportovci. Velmi vhodná je i pro těhotné ženy, protože odvodňuje a přitom nesnižuje hladinu vápníku v těle.

Syrovátka obsahuje:


  • vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B12)
  • vitamin C
  • vitamin E
  • lecitin – snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi
  • L-karnitin – odbourává tuky
  • vápník (Ca)
  • hořčík (Mg)
  • zinek (Zn)
  • draslík (K)
  • fosfor (P)
  • sodík (Na)
  • bílkoviny – snadno stravitelné

Draslík má jedinečný efekt při celulitidě, protože zbavuje organismus škodlivých látek a současně zajišťuje dostatečné množství tekutiny uvnitř buněk.

Pozitivní vliv syrovátky na naše zdraví při vnitřním užití:


  • odvádí toxické látky z organizmu
  • upravuje látkovou výměnu (metabolismus)
  • podporuje činnost ledvin
  • podporuje činnost jater
  • zlepšuje střevní mikroflóru
  • odvodňuje
  • uklidňuje nervový systém
  • omezuje záněty střev, žaludku, kůže a sliznice
  • redukuje váhu
  • pomáhá snižovat špatný krevní cholesterol
  • snižuje problémy s lupenkou
  • snižuje riziko vzniku ekzémů (i atopického) a akné

Vliv syrovátky na naše zdraví při vnějším použití:


  • prokrvuje a napíná pokožku, čímž ji vyhlazuje
  • má protizánětlivé účinky, je vhodná i pro citlivou pleť
  • reguluje hodnotu Ph pokožky po koupeli - stabilizuje kyselou ochranu povrchu těla. Pokožka je tak vyčištěna velmi jemně a šetrně.
  • při akné, atopických či jiných ekzémech, je vhodná pro každodenní ošetření pokožky
  • koupele pomáhají při ekzémech a lupence

Účinky tohoto skvělého nápoje jsou mnohostranné. Nejlépe chutná syrovátka ledově vychlazená nebo smíchaná s čerstvými ovocnými či zeleninovými šťávami. Dlouhodobé pití a koupele s přídavkem syrovátky výrazně pročistí a posílí celý váš organismus.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Syrovátka

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:


Další články najdete v sekci
Syrovátka
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní