Sumec pokaždé jinak
Maso sumce není ani příliš tučné, ani není cítit bahnem. Sumčí filet nebo sumčí podkova jsou pochoutkou, kterou lze výrazně obohatit jídelníček.
Sumec s hořčičnou omáčkou
Ingredience:
- 1 kg filetů ze sumce
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce hořčice
- 0,5 l mléka
- šťáva z 1 citrónu
- 2 lžíce másla
- sůl
- cukr
- pepř
Postup přípravy:
- Naporcované filety sumce osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a dáme na cca 2 hodiny odležet.
- Po odležení rybu grilujeme cca 5 minut z každé strany.
- Mezitím si připravíme omáčku, na kterou si rozehřejeme máslo a přidáme mouku. Lehce osmahneme a za stálého míchání ředíme mlékem.
- Dále přidáme hořčici, citrónovou šťávu, dle chuti cukr, sůl a pepř.
- Vše důkladně povaříme.
- Grilované kousky sumce s omáčkou podáváme s bramborem.
Guláš ze sumce
Ingredience:
- 1 kg filetů ze sumce
- 5 větších cibulí
- 130 g sádla
- 1,5 lžíce sladké papriky
- sůl
- kmín
- pepř
- pálivá paprika nebo feferonka
Postup přípravy:
- Sumčí filety rozkrájíme na větší kousky a osolíme.
- Takto připravené filety dáme do chladu na cca 30 minut odležet.
- Na sádle lehce orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a osmahneme.
- Dále přidáme odleželé kousky sumce a podle chuti okořeníme.
- Přilijeme naběračku horké vody nebo rybího vývaru.
- Na mírném ohni dusíme bez míchání cca 20 minut, dle potřeby podléváme.
- Filety musí být měkké, ale nesmí se rozpadat.
- Hotový rybí guláš zahustíme hladkou moukou.
Grilovaný sumec v zeleném pepři
Ingredience:
- 1 kg filetů ze sumce
- sůl
- drcený zelený pepř
- šťáva z 1 citrónu
- 1 celý citrón
- listy zeleného salátu
Postup přípravy:
- Filety ze sumce nakrájíme na porce.
- Maso zakapeme citrónovou šťávou, vetřeme sůl a drcený pepř.
- Necháme cca 2 hodiny v chladu odležet.
- Po odležení rybu grilujeme 5 minut z každé strany.
- Hotové filety servírujeme na listech salátu, ozdobené řezy z citrónu.
- Jako přílohu můžeme servírovat hranolky, bramborový salát nebo pečivo.
Pečený sumec
Ingredience:
- 800 g sumce v celku připraveného ke kuchyňské úpravě
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 140 g másla
- 1 cibule
- hladká mouka
- 200 ml zakysané smetany
- 100 ml octa
- 0,5 l hovězího vývaru
- 5 ks celého černého pepře
- 2 hřebíčky
- 1 bobkový list
- citrónová šťáva
- sůl
Postup přípravy:
- Osolenou rybu necháme nejméně 1 hodinu odležet.
- Mezitím si očistíme a na kolečka nakrájíme kořenovou zeleninu spolu s cibulí.
- Vše osmahneme na másle, přidáme koření, zaprášíme hladkou moukou a necháme zasmahnout.
- Přilijeme ocet a vývar, povaříme cca 30 minut.
- Odleželé maso sumce osušíme a obalíme v mouce.
- Hotovou zeleninovou marinádu přepasírujeme přes hrubý cedník.
- Rybu vložíme do zapékací mísy a potřeme marinádou. Dáme péci do mírně vyhřáté trouby.
- Během pečení rybu přeléváme marinádou a zakysanou smetanou.
- Upečeného sumce vyjmeme z pečící mísy, do šťávy přidáme trochu vody a máslo. Rozmícháme a lehce osmahneme.
- Šťávu krátce povaříme, dochutíme citrónovou šťávou a podle chuti přisolíme.
- Sumce nakrájíme na porce, jednotlivé porce servírujeme zdobené omáčkou z výpeku.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...