Vinotéky – chladící skříně na víno
Jelikož touha po kvalitním stolním víně stále roste, proč si nedopřát chladící skříň na víno neboli vinotéku. Vinotéky tak poslední dobou nacházejí své místo v moderním interiéru dobře vybavené kuchyně. Někdo muže namítnout, že stačí uskladnit víno v klasické chladničce, tak k čemu kupovat ještě vinotéku? Opak je však pravdou, neboť víno vyjmuté z chladničky je přechlazené a vaši hosté budou muset posečkat, než dosáhne teploty vhodné k podávání. Tato starost při využití vinotéky a vitríny zcela odpadá. Vitrín na víno se dnes již vyrábí celá řada. Liší se od sebe designem i parametry.
Vitríny bývají většinou
prosklené, aby vynikly viněty na lahvích, čímž se stávají
nepřehlédnutelným kusem nábytku.
Na trhu jsou chladicí skříně:
- neregulovatelné - s jednou stabilní teplotou
- nastavitelné - s jedním nebo i třemi teplotními pásmy
Při skladování je důležité vínu
zajistit nejen doporučenou, ale
především stálou teplotu. Aspekt konstantní teploty je pro následnou kvalitu vína důležitější než doporučená teplota, při níž se víno uchovává.
Teplota vína při podávání závisí na typu vína. Podle odborníků se pohybuje
od 7 do 14 °C. Jsou však vína, mezi něž patří například šumivá, která se podávají o teplotě 5 °C.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...