Cizrnové placičky pro bezlepkovou dietu
Nejlepší způsob přípravy cizrny je vařením. Uvařená cizrna má mnohostranné použití, je vhodná jako příloha k masu, do salátů, k přípravě pomazánek, dá se kombinovat i s rýží. Pečená v troubě nebo smažená cizrna je hůře stravitelná, neboť část škrobu se stane odolnou vůči žaludečním šťávám. Tato úprava není vhodná pro jedince s trávicími problémy.
Suroviny:
- cizrna cca 200 - 250 g
- 1 menší červená cibule
- 1 vejce
- ovesné vločky jemné 2-3 lžíce nebo kukuřičná mouka
- 5-6 stroužků česneku, dle chuti
- hrst zelené petrželky
- drcený kmín nebo majoránku
- sůl
- pepř
- olej na smažení
- pečící papír
Postup přípravy:
- Cizrnu si den předem namočíme, další den vaříme do měkka (15 až 20 minut), nebo použijeme cizrnu z plechovky.
- Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na drobno, česnek můžeme rozmačkat.
- Zchladlou cizrnu rozmixujeme nebo důkladně rozmačkáme a smícháme společně s ostatními ingrediencemi, mimo petrželky a vajíčka.
- Hmota by měla být dostatečně hustá, hladká, dle chuti přisolíme, okořeníme, přidáme vejce, petrželku, zamícháme.
- Vzniklé těsto je hutné, ale není lepivé, lžící děláme placičky.
- Ti, jenž nemusí držet bezlepkovou dietu, mohou placičky obalovat ve strouhance, což jim přidá na křupavosti.
- Můžeme smažit po obou stranách do zlatova na rozpáleném oleji nebo péct na pečícím papíře bez tuku ve vyhřáté troubě, a to při 180°C cca 12-15 minut.
- Podáváme jen tak nebo můžeme placičky namáčet do jogurtového dipu s česnekem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...