Ořechovka zahřeje a pročistí
Ořechovka je zlatohnědý žaludeční 30 - 35% likér, který se vyznačuje nahořklou chutí. Připravuje se vyluhováním nezralých plodů ořešáku vlašského s přísadou koření a směsí léčivých bylin v destilátu. Výjimečnou chuť s přírodní hořkostí dolaďuje velmi jemné doslazení, čímž získává likér vyváženou chuť. Užívá se podle potřeby jedna kávová lžička nebo 0,5-1 dcl denně nalačno, případně před hlavním jídlem. Tato pálenka pročišťuje žaludek a krev, podporuje činnost jater, odstraňuje hnilobné procesy ve střevech. Kromě toho je vynikajícím prostředkem proti husté krvi.
Ořechovka z vodky
Ingredience:
Postup přípravy:
- Ořechy omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky a dáme do láhve se širokým hrdlem (nejlépe od okurek).
- Přidáme cukr, pomerančovou kůru, skořici, hřebíček, vodku a láhev uzavřeme (nejlépe korkem).
- Postavíme na slunné místo a necháme 14 dní stát, občas sklenicí zatřeseme.
- Pak přecedíme, přelijeme do lahví a necháme ještě 14 dní odležet.
Ořechovka s mandlemi
Ingredience:
Postup přípravy:
- Ořechy omyjeme, nakrájíme na kousky a vložíme do láhve s širokým hrdlem.
- Přidáme hrst nasekaných mandlí a zalijeme bílým alkoholem tak, aby hladina alkoholu ořechy přesahovala o 3 – 5 cm. Láhev uzavřeme.
- Postavíme na slunné místo a necháme 2-3 týdny louhovat.
- Poté scedíme a likér dosladíme dle chuti medem a nalijeme do lahví.
- Pijeme malou skleničku 1-2 x denně před hlavním jídlem.
Ořechovka s malinami
Ingredience:
- 1 kg zelených vlašských ořechů
- 1 kg cukru
- 1 l vody
- omytá kůra z 1 citrónu
- 1 hrnek čerstvých malin
- 1,5 l lihoviny (jak kdo má rád silnou)
Postup přípravy:
- Ořechy omyjeme, nakrájíme na plátky a nasypeme do skleněné lahve se širokým hrdlem.
- Přidáme všechny ostatní suroviny a láhev uzavřeme.
- Postavíme na slunné místo a necháme louhovat 4-6 týdnů.
- Potom přecedíme a stočíme do lahví.
Ořechový likér chutná natolik
výborně, že je škoda čekat, až se objeví první žaludeční potíže. Tedy
na zdraví!!!
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...