Medvědí česnek v kuchyni
Cibulky a listy česneku medvědího můžeme používat při vaření místo česneku setého nebo pažitky.
Čerstvě nasekané
listy medvědího česneku
pročišťují ledviny a močový měchýř, podporují odchod moče a zlepšují stav při onemocnění věnčitých cév.
Natřeme-li čerstvou šťávou těžko se hojící rány, rychle se zahojí.
Na listech medvědího česneku si můžeme i pochutnat:
- čerstvé, drobně nakrájené listy - vhodné jako pažitka na chlebíčky, chléb s máslem, na brambory, do polévek, omáček, slaných palačinek, salátů, masových pokrmů, atd.
- listy upravené jako špenát - ve větším množství mají štiplavou chuť, lze vylepšit tím, že je smícháme s kopřivou
Fantazii se meze nekladou. Pro
celoroční využití je možné jemně nakrájený medvědí česnek i
zmrazit a později použít např. do polévek.
Salát, pomazánka z čerstvých listů medvědího česneku:
Chutný salát z čerstvých listů česneku medvědího
- Listy česneku a čínského zelí pokrájíme nadrobno, přidáme balkánský sýr pokrájený na drobné kostičky, zakapeme olivovým olejem a promícháme. Dle chuti lze přidat čerstvě mletý černý pepř.
- Podáváme například s čerstvou bagetkou.
Tvarohová pomazánka s čerstvými listy medvědího česneku
- Čerstvé listy medvědího česneku nasekáme na jemno. Přidáme 1 vaničku tučného tvarohu, 4 polévkové lžíce zakysané smetany, čerstvě mletý černý pepř, sůl, sladkou, kdo má rád tak i trochu pálivé papriky a vše důkladně promícháme.
- Podáváme s pečivem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...