Medvědí česnek v kuchyni

Cibulky a listy česneku medvědího můžeme používat při vaření místo česneku setého nebo pažitky.

obrázek ke článku Medvědí česnek v kuchyni

Čerstvě nasekané listy medvědího česneku pročišťují ledviny a močový měchýř, podporují odchod moče a zlepšují stav při onemocnění věnčitých cév.

Natřeme-li čerstvou šťávou těžko se hojící rány, rychle se zahojí.

Na listech medvědího česneku si můžeme i pochutnat:


  • čerstvé, drobně nakrájené listy - vhodné jako pažitka na chlebíč­ky, chléb s máslem, na brambory, do polévek, omáček, slaných palačinek, salátů, masových pokrmů, atd.
  • listy upravené jako špenát - ve větším množství mají štiplavou chuť, lze vylepšit tím, že je smícháme s kopřivou

Fantazii se meze nekladou. Pro celoroční využití je možné jemně nakrájený medvědí česnek i zmrazit a později použít např. do polévek.

Salát, pomazánka z čerstvých listů medvědího česneku:


Chutný salát z čerstvých listů česneku medvědího


  • Listy česneku a čínského zelí pokrájíme nadrobno, přidáme balkánský sýr pokrájený na drobné kostičky, zakapeme olivovým olejem a promícháme. Dle chuti lze přidat čerstvě mletý černý pepř.
  • Podáváme například s čerstvou bagetkou.

Tvarohová pomazánka s čerstvými listy medvědího česneku


  • Čerstvé listy medvědího česneku nasekáme na jemno. Přidáme 1 vaničku tučného tvarohu, 4 polévkové lžíce zakysané smetany, čerstvě mletý černý pepř, sůl, sladkou, kdo má rád tak i trochu pálivé papriky a vše důkladně promícháme.
  • Podáváme s pečivem.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní