Řeřicha setá (Lepidium sativum)

Řeřicha pochází z Přední Asie, kde byla pěstována již před tisíciletími. Pravděpodobně již v době antiky se rozšířila do celého Středomoří, dnes roste po celém světě. Pěstuje se jako jednoletá. Pokud bychom ji neseřezávali, dorostla by do výšky cca 30 - 50 cm. Má zelené lístky a v létě vykvétá něžnými, bílými až červenavými květy.

obrázek ke článku Řeřicha setá (Lepidium sativum)

V drobounkých řeřichách je neuvěřitelný zdroj zdraví. Dříve se jako léčivá bylina pěstovala na záhonech. Sbírala se mladá kvetoucí řeřicha a ze sušených rostlin se připravovaly čaje i masti.

Nyní se nejčastěji pěstuje doma v malých miskách. Roste opravdu velmi rychle, nevadí jí ani zhoršené světelné podmínky během krátkých zimních dnů. Lze ji tedy pěstovat po celou zimu a zajistit si tak pravidelný přísun čerstvých vitamínů a minerálů.

Řeřicha setá obsahuje:


  • vlákninu
  • hořčičné oleje
  • vitamin A
  • beta karoten
  • vitamin C
  • vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6)
  • vitamin E
  • vitamin K
  • draslík
  • sodík
  • vápník
  • železo
  • fosfor
  • jód

Pozitivní vliv řeřichy seté:


  • čistí krev
  • upravuje poruchy krvetvorby
  • posiluje imunitu
  • zlepšuje trávení
  • čistí ledviny a močové cesty (je močopudná)

V kuchyni se čerstvá řeřicha používá hlavně do salátů, polévek nebo pomazánek. Nahořklá chuť čerstvých lístků, podobná chuti ředkviček, se výborně hodí k vaječným pokrmům nebo tvarohu. Vhodná je i do sendvičů nebo na chleba s máslem, či se sýrem.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní