Užívanou částí je hlavně
kořen, který se sbírá nejlépe
na podzim (v září až říjnu). Může se však sklízet i
na jaře, a to v březnu až dubnu. Kořen nepříjemně
páchne, musí se rychle omýt. Používají se jen mladé kořeny, účinnost se nejlépe zachová tak, že se kořen před sušením ponoří na cca 3 minuty do vroucí vody.
Kořen se
suší rozpůlený, umělá teplota nemá překročit
50°C. Droga má slabý pach, chutná slizovitě a nasládle hořce. Jelikož má tendenci přijímat vlhkost ze vzduchu, měl by se uchovávat
v dobře uzavřené nádobě, případně se musí občas dosušit.
Zejména v zemích Orientu, v Japonsku i v Číně je lopuch považován za
významnou zeleninu. Jelikož je mrazuvzdorný, můžeme ho jako vynikající zeleninu využít i v zimě. Konzumuje se především
mladý jednoletý kořen, který se upravuje vařením, smažením i pečením, nebo se sušený používá do čajů.
Kořen lopuchu nejlépe chutná a je i
nejúčinnější v čerstvém stavu, kdy má i nejvýznamnější účinky při léčbě diabetu. Jeho chuť připomíná mandle.
Kořen můžeme nastrouhat nebo nakrájet na slabé plátky na chléb s máslem, lze jej přidávat i do čerstvých zeleninových salátů. Mladé
výhonky listů se zpracovávají dodnes v některých zemích podobně jako chřest, nebo se přidávají do salátů. Mladé
lodyhy se i u nás dříve přidávaly do vařených jídel, polévek, zeleninových i masitých pokrmů.
Lopuch obsahuje:
- silice
- sliz
- třísloviny
- inulin (polysacharid)
- minerální látky
- fytosteroly
- glykosidy (glykosid arkciin)
- fytoncidy
- hořčiny
- vitamin C
Z kořene lze připravit
odvary, oleje, tinktury a krémy, které působí proti plísním, bakteriím a infekčním zánětům pokožky, urychlují hojení ran a postižené místo dezinfikují. K tomu účelu se dříve používaly i
listy rostliny, které mají sice nižší obsah účinných látek, zato jsou však okamžitě dostupné. Rozmačkané listy se přikládaly na poraněné místo jako obklad.
Vnitřně se užívá kořen lopuchu v nálevu jako mírné diuretikum při zvýšeném zadržování vody v těle i jako posilující při jarní únavě a v rekonvalescenci. Hraje důležitou roli jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky.
Zevně se používá při kožních poruchách, lze tak často vyléčit i chronické ekzémy, vzniklé v důsledku špatné látkové výměny. Podává se na špatně se hojící rány, svoje uplatnění má při léčbě hnisavých procesů a při seborhei (zánět, svědění) vlasové pokožky.
Silný odvar z kořene vtíraný několikrát týdně do pokožky hlavy posiluje
růst vlasů, pomáhá proti
lupům.
Šťáva z kořene se užívá
vnitřně nebo
zevně na potírání ekzémů a mykóz, vředů, akné či ran. Po zaschnutí se smyje čajem z kořene.
Pozitivní účinky lopuchu:
- podporuje funkci slinivky břišní (ovlivňuje produkci inzulínu a procesy štěpení cukrů, snižuje hladinu cukru v krvi)
- detoxikuje tělo - má pročišťující účinky, odstraňuje toxiny, které vedou například i k onemocnění kůže
- posiluje organismus
- působí při žaludečních obtížích a poruchách trávení a žaludečních vředech
- povzbuzuje látkovou výměnu
- zlepšuje činnost jater a žlučníku
- má močopudné a potopudné účinky
- pomáhá při dně, revmatismu, ledvinových a močových kamenech
- snižuje krevní tlak
Lopuch se
nedoporučuje užívat v těhotenství a během
kojení!