Enzymy - podpora léčby onemocnění zažívacího traktu
Zažívací enzymy přinášejí aktivní pomoc při trávení. Jejich význam není vysloveně léčebný, ale je vysoce efektní jako prostředek podpůrné léčby. Lze ho využít dokonce i v případě dietní chyby. Využití enzymů tímto způsobem se nazývá "systémová enzymoterapie". V posledních letech jsou některé produkty s enzymy registrovány jako volně prodejné léky.
Prevence vzniku zažívacích obtíží a následného onemocnění spočívá v celoživotně konzumované a do značné míry individuálně sestavené,
racionální výživy. V případě již vzniklých poruch je nutné nejen použití potravin doporučených pro daný typ onemocnění a pro příslušnou
krevní skupinu, ale současně je vhodné podávání speciálních produktů
doplňkové výživy.
Naprosto klíčový význam má dostatečná konzumace
vlákniny, přirozeně se vyskytující v některých potravinách.
Účelná a z hlediska prevence nesporně velmi významná, je pravidelná konzumace
bakterií mléčného kvašení (
probiotické kultury), jež se nacházejí např. v mléčných výrobcích nebo v doplňcích stravy.
Občasné
zařazení krátkodobé hladovky nebo tzv. "
očistných zeleninových či ovocných dnů", není rozhodně na škodu.
Nedostatek vlákniny a probiotických bakterií, které příznivě působí ve střevě a současně ho chrání před přemnožením plísní a škodlivých bakterií, je častou
příčinou poruchy funkce zažívacího traktu a s ním souvisejících orgánů.
Následkem toho dojde
k přemnožení nepříznivě působících bakterií, plísní a kvasinek. Jejich nepříznivé působení je navíc
umocněno negativním vlivem dalších faktorů, jakými jsou stres, přejídání, nesprávné kombinace jednotlivých pokrmů.
Zažívací enzymy lze využít v případě prevence a podpory léčby u:
- Poruchy činnosti zažívacího traktu – zde velmi často převládají chronické záněty zažívacího traktu. Udává se, že jimi trpí skoro polovina populace. Ve vyšší míře jde o populaci nad 40 let.
- Nedostatečné funkce zažívacího traktu - zhoršení schopnosti vstřebat jak všechny základní živiny, tak nezbytné ochranné látky, a to např. z důvodu dlouhodobě nevhodné výživy. Rozvíjí se tak stav, který se odborně nazývá podvýživa.
- Kombinace nesprávné výživy a stresu - velkou měrou se podílí na vzniku onemocnění zažívacího traktu (žlučníku, slinivky a jater), včetně rakoviny.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...