Červené víno - teplota, servírování
Červené víno se podává o pokojové teplotě 14°C - 16°C. Postup je stejný jako u bílého vína. Rozdíl je v tom, že se nevkládá do chladiče, ale staví se na tácek.
Červená vína je nejlepší servírovat v košíčku na vína, kdy je podobný sklon jako ve sklepě, důvodem je stabilita možných usazenin v láhvi.
Láhev opatrně otevřeme kvalitní vývrtkou (u velkých vín je většinou hodně dlouhý korek) a ubrouskem otřeme hrdlo láhve.
U většiny červených vín se provádí dekantace (přelití vína do karafy), kromě jednoduchých a základních vín. U velkých vín se dekantuje až několik hodin předem. Víno přeléváme opatrně kvůli červenému barvivu, ze kterého se na dně láhve vytváří usazenina.
Červené víno naléváme tak, že se hrdlo láhve dotýká okraje skleničky. Kvůli odpařování aroma jsou vhodné skleničky více otevřené, pro velká vína jsou vhodné sklenky velkého obsahu (400 - 800 ml).
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...