Aby bylo nádobí krásně čisté, aneb jak na to?

Přestože jste si zakoupili nejmodernější typ myčky a používáte ji přesně podle přiloženého návodu, mohou vás nemile překvapit určité problémy v kvalitě umytého nádobí. Každopádně je třeba počítat s tím, že k tomu, aby bylo nádobí krásně čisté, je nutné dodržovat určité zásady.

obrázek ke článku Aby bylo nádobí krásně čisté, aneb jak na to?

Jak se lze některých problémů vyvarovat, aby bylo nádobí krásně čisté:



  • Skvrny na povrchu umytého nádobí - je pravděpodobné, že v myčce došel oplachovací prostředek (leštidlo). Leštidlo odstraňuje povrchové napětí vody, takže voda z umývaného nádobí stéká jako stejnoměrný tenký film. Zároveň zabraňuje, aby se částice špíny a mastnoty z mycího procesu znovu usazovaly na již umytém nádobí. Optimální množství oplachovače si myčka určuje sama, předem je však nutné nastavit dávkování podle tvrdosti vody. Tím, že nádobí pomocí leštidla rychleji oschne, nezůstanou na něm skvrny od zaschlých kapek vody. Vaše nádobí po vyjmutí z myčky bude i bez dodatečného leštění dosahovat vysokého lesku.
  • Bílé okraje na umytém nádobí - vápenitý povlak vzniká pravděpodobně tím, že voda na mytí nádobí není dostatečně zbavena tvrdosti. Je možné, že došla sůl nebo jste použili malé množství čisticího prostředku.
  • Barevné skvrny od čaje, kávy, a šťáv na umytém nádobí – zkuste nastavit vyšší teplotu mytí, přidejte větší množství mycího prostředku. Bělicí účinek je při vyšší teplotě optimální, čajový kámen se odstraní při teplotě vyšší než 65°C.
  • Sklo se při mytí poškodilo, barevné dekory vybledly – počítejte s tím, že některé dekory nevydrží vysokou teplotu a vymývají se, proto v myčce myjte jen nádobí, u kterého to výrobce doporučuje. Dbejte také na to, aby byly sklenice v koši pevně uloženy, aby se nedotýkaly jiného nádobí.
  • Na sklenicích a šálcích zůstává viditelný film – nádobí by se nemělo vzájemně dotýkat, aby se rozstřikovaná voda mohla dostat volně ke všem částem nádobí. V případě, že to dodržujete, překontrolujte filtr, zda není zanesený, případně ho vyčistěte.
  • Některé nádobí vyrobené z nerezu zrezivělo - i na nádobí z nerezu, které je podle výrobce vhodné k mytí v myčce, se může objevit rez. Mohou se na něj jednak dostat částečky rzi pocházející z jiných rezivějících kusů (z kuchyňských nožů, ocelových hrnců nebo ze smaltovaného nádobí s rezavějícími šrouby na rukojeti) nebo může korozi způsobit kuchyňská sůl ze zbytků přischlého jídla. Z těchto důvodů byste neměli nechávat špinavé nádobí z nerezu dlouho stát v myčce neumyté a při mytí hodně špinavého nádobí používat více mycího přípravku.
  • Na talířích se objevuje matný povlak - může jít o škrobový povlak z brambor, rýže, těstovin nebo zahuštěných omáček či o zbytky denaturovaných bílkovin. Povlak se podaří odstranit použitím programu s minimální teplotou mytí 65°C.
  • I po usušení zůstává v záhybech nádobí voda – nikdy nedávejte do myčky nádobí (misky,…) otočené dnem dolů, neboť voda z takových kousků nádobí při mytí neodteče a tak velké množství vody se při procesu sušení nestačí odpařit.
  • Vaše myčka zapáchá – když leží v myčce dlouho špinavé nádobí, rozkládající se zbytky jídla, což zrovna nevoní. Proti nepříjemnému zápachu je možné použít speciální prostředky, které se zavěšují na koš myčky. Zpravidla vydrží několik týdnů.
  • Umístění mycích tablet – aby se nerozpustily tablety již při procesu prvotního oplachování, je nutné, aby byly vždy umístěny jen do k tomu určené dávkovací komory.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní