Základní kroky ke správnému stolování - sklenice, podávání nápojů

Zapamatujme si, že před každým napitím je vhodné otřít si ústa ubrouskem a pít vždy zlehka, aby na sklenicích bylo co nejméně otisků rtů. Vhodné nápojové sklenice vybírá vždy hostitel, je nutné, aby se však držel základních pravidel.

obrázek ke článku Základní kroky ke správnému stolování - sklenice, podávání nápojů

Výběr sklenic


  • Na sekt - vyšší štíhlá sklenka, která oproti dříve používané nižší, rozložité sklenici, lépe zachová pěnu a perlení vína.
  • Bílé a růžové víno - úzké sklenky na delší stopce.
  • Červené víno - širší a objemnější sklenice.
  • Portské, sladká a alkoholizovaná vína - menší stopka i obsah.
  • Tvrdý alkohol – malé sklenky ze solného skla.
  • Nealkoholické nápoje (minerální vody) - klasické sklenice.
  • Pivo – pivní sklenky, džbánečky a půllitry.

Sklenice by měly být:


  • Čiré, lépe zdůrazní barvu samotného vína, barevné sklenice barvu vína mohou dokonce pokazit. Broušený křišťál také barvu zkresluje.
  • Vyleštěné - pokud z nějakého důvodu nemáte možnost mýt sklenice v myčce na nádobí, použijte jen velmi málo mycího prostředku a sklenku následně velmi důkladně opláchněte. Vyleštěte ji utěrkou, která nepouští chloupky, ani nebyla máchána v aviváži, aby na sklence nezůstalo chemické aroma!

Držení sklenic


  • Sklenice vždy držíme co nejníže, nejlépe za stopku, abychom na nich nezanechali viditelné otisky prstů.
  • Výše ke středu sklenice můžeme držet pouze sklenici s červeným vínem, které bývají dosti objemné, takže by mohl nastat problém ji udržet.

Pořadí podávaných alkoholických nápojů


  • na začátku se podává aperitiv (cinzano, koktejl, šampaňské)
  • k předkrmu se servíruje lehké bílé nebo červené víno
  • k hlavnímu jídlu se pak nalévá těžší červené
  • menu zakončuje likér


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní