Vaříme luštěniny - jak předejít nadýmání

Luštěniny, jako je hrách, čočka, fazole a cizrna jsou nejen velmi chutné, ale i zdravé. Na světě jich existuje téměř tisíc druhů. U nás jsou však luštěniny stále neprávem opomíjeny. Přitom by v jídelníčku rozhodně neměly chybět, protože obsahují velké množství bílkovin a cenných minerálních látek. Poslední dobou se s nimi můžeme setkat i na menu špičkových restaurací. Luštěniny výborně chutnají v salátech, kaších a jako přílohy k masu.

obrázek ke článku Vaříme luštěniny - jak předejít nadýmání

Na úpravě a dochucení nejvíce záleží. Čerstvé fazole a mladý hrášek si po tepelné úpravě musí zachovat svůj vzhled a barvu. Po uvaření (nesmí se rozvařit) vložíme tyto luštěniny do ledové vody a necháme cca minutu zchladit. Rozvařené luštěniny se hodí do polévky nebo pro přípravu hladkého krému - pyré.

Nadýmání způsobují luštěniny s tvrdými zrny. Naopak čočka červená či zelená se po strávení rychle rozloží. Nadýmání lze zmírnit přidáním koření, vhodná je například majoránka, kmín nebo saturejka.

Před vařením je nutné luštěniny namočit, nejlépe přes noc, do studené vody. Tuto vodu před vařením vyměníme za novou. Při tepelné úpravě se ničí lektin (toxický protein), který se nachází ve všech syrových luštěninách. Solí, kořením a zeleninou dochucujeme až deset minut před koncem vaření.

Červená čočka se nemusí před úpravou namáčet, přesto se rychle uvaří (vaříme 10 – 15 minut). Během krátké tepelné úpravy změní svou barvu na tmavě žlutou až oranžovou. V Asii se proto červená čočka často vaří s kari kořením nebo s kurkumou, čímž si zachová svoji červenou barvu. Zvláštní je, že chutná spíše jako hrách. Její původ je turecký nebo kanadský, dnes je rozšířena v celé Asii, postupně i v Evropě.

Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Prodává se již loupaná (čímž ztrácí schopnost klíčit) a právě chybějící slupka přispívá k lepší stravitelnosti a ke snížení nadýmání. Slupka luštěnin obsahuje totiž oligosacharidy, které se ve střevech štěpí na škroby a zde velmi rychle kvasí, což způsobuje nadýmání.

Červenou čočku mohou konzumovat i těhotné ženy a kojící matky, které mají nadýmavé potraviny zakázány. Zároveň je to první zdroj bílkoviny, který můžete dítěti nabídnout v době přikrmování, začít můžete už od 10. měsíce věku dítěte. Zpočátku ji zkuste přidávat do zeleninových kaší a polévek, později lze čočku podávat dětem i samotnou.

Z červené čočky můžete uvařit nejen polévku, ale i kaši jako hlavní chod, či přílohu k masu. Společně s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku, zajímavý je i salát (čočka, rýže, brokolice). Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů.

Dětem chutná červená čočka upravená nasladko se smetanou a rozmixovaným banánem. Muži naopak ocení červenou čočku s chilli papričkami, česnekem, cibulí nebo s rajským protlakem.

Příloha z červené čočky


Ingredience:


  • 200 g červené čočky
  • 2 mrkve
  • 400 ml vody
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 1/2 čajové lžičky majoránky
  • 1 cibule (šalotka)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • sůl a černý pepř na dochucení

Postup přípravy:


  • Červenou čočku propereme a vložíme do vroucí vody.
  • Přidáme hřebíček, bobkový list, majoránku, šalotku, mrkev, stroužky česneku a vaříme při mírné teplotě do měkka bez zakrytí pokličkou cca 10 - 15 minut.
  • Nakonec vmícháme mořskou sůl, čerstvě namletý pepř, sójovou omáčku a necháme lehce povařit.
  • Z uvařené čočky odstranime hřebíček a bobkový list, mrkev můžeme propasírovat a zamíchat do čočky.
  • Servírujeme s vařeným bramborem politým máslem nebo s rýží, kterou můžeme postrouhat tvrdým sýrem.

Červená čočka- příloha k pečenému masu


Ingredience pro 4 porce:


  • 500 g červené čočky
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • 5 - 6 stroužků česneku
  • 4 – 5 malých jarních cibulek
  • 50 g másla

Postup přípravy:


  • Čočku omyjeme, vaříme s kmínem ve slané vodě do měkka, asi 15 – 20 minut.
  • Uvařenou čočku rozmixujeme na kaši.
  • Stroužky česneku společně s jarní cibulkou nakrájíme na jemné proužky a opatrně orestujeme na másle.
  • Kaši polijeme máslem a orestovanou zeleninou.
  • Servírujeme jako přílohu k pečenému masu.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní