Odleželého bažanta očistíme, vykucháme, dobře omyjeme a vytřeme utěrkou na povrchu i uvnitř.
Špičatým nožem nařežeme ve stehnech a prsíčkách kapsy, vložíme do nich kousky slaniny, dobře prosolíme. Kousek slaniny a máslo dáme i dovnitř, plátky slaniny položíme na maso, zvěřina pak není vysušená, je naopak velmi jemná.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Takto připraveného bažanta vložíme na připravenou, oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, kterou jsme nechali na tuku zpěnit. Podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme koření.
V přiklopeném pekáči dusíme cca 1 hodinu.
Následně pečeme v troubě bez poklice do měkka. Během pečení přeléváme výpekem, podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou.
Měkkého bažanta vyjmeme, šťávu zaprášíme trochou mouky, promícháme, zalijeme vodou a dobře povaříme.
V případě, že máme staršího bažanta, dusíme ho o něco déle, jinak je úprava i výsledná chuť stejná
Jako příloha jsou vhodné brambory, mohou být i opékané.