Řepka olejka (Brasica napus) - řepkový olej
Řepka olejka je jednoletá bylina, patřící do čeledi brukvovitých. Pěstuje se v mírných a subtropických pásmech téměř celého světa, nejvíce v Evropě. Její původ není přesně znám, nejpravděpodobněji však pochází z oblasti Středomoří. Ve střední Evropě je známá od 13. století, některé prameny uvádí dokonce 8. - 10. století. Řepka je poměrně náročná na kvalitu půdy, nejvíce jí vyhovují hluboká hlinitá pole s dostatkem humusu. Má ráda chladnější podzim i jaro, dobře se jí daří ve vyšších nadmořských výškách (kolem 400 – 450 m. n. m.). Podle začátku kvetení a doby zásevu rozlišujeme ozimou a jarní řepku. V České republice patří řepka k nejrozšířenějším hospodářským plodinám, a to z důvodu vhodných klimatických podmínek a mnohostranné využitelnosti.

Původně byla řepka využívána jako
zelenina. Nové uplatnění našla
ve středověku, kdy se její semena začala využívat
na výrobu olejů na svícení či mýdel. Později se začala používat
v potravinářství.
Hlavním produktem, který se získává z řepky olejky, je
řepkový olej. Vyznačuje se vysokou
tepelnou stabilitou, rafinovaný je odolný vůči přepálení až do 215 stupňů, což je při smažení velkým plusem a
neutrální chutí, díky čemuž má v kuchyni velmi široké
uplatnění.
Nerafinovaný řepkový olej je podstatně
zdravější, protože je lisovaný
za studena, čímž jsou zdraví prospěšné látky zachovány. Dáváte-li přednost co nejzdravějšímu tuku, kupujte olej v
Bio kvalitě, kde máte záruku toho, že řepka není geneticky modifikovaná a tento olej by měl být tudíž zdravější.
Řepkový olej v porovnání s ostatními oleji obsahuje
nejméně nasycených kyselin a naopak významné množství prospěšných esenciálních kyselin (omega3 a omega6 v optimálním poměru). Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální
hladiny cholesterolu v krvi.
Řepkový olej obsahuje:
- vitamin K
- vitamin E
- omega 3 a omega 6 mastné nenasycené kyseliny v optimálním poměru (1:2)
- tuky
- cholin
- kyselinu olejovou
Každý olej má jiné složení a svoje výhody a nevýhody. Důležité je
oleje střídat, což bude mít mnohem lepší vliv na tělo, srdce, cévy. Měli bychom mít na paměti, že ať už řepkový nebo jiný druh oleje, stále jde o tuky, které tělo musí spálit, proto je vhodné používat oleje při vaření
opatrně.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...