Domácí rajčatový kečup - prevence rakoviny prostaty a děložního čípku
Rajčata jsou nejen velice chutná, ale i zdravá zelenina. Mají antibakteriální účinky, vysoký obsah vitamínů, minerálů, vlákniny, jsou bohatá na antioxidanty, které chrání naše buňky před volnými radikály, posilují imunitní systém. Také lykopen obsažený v rajčatech má důležitou úlohu v boji proti rakovině prostaty a děložního čípku. Je obsažen hlavně těsně pod slupkou rajčat, neztrácí se ani tepelnou úpravou.
Domácí kečup
Z přebytku
pěkně vyzrálých rajčat vypěstovaných na vlastní zahrádce si můžete vyrobit
domácí kečup, bohatý na zdroj
lykopenu.
Ingredience:
- 3 kg dobře vyzrálých rajčat
- 100 g cukru
- 0,2 l octa
- 30 g soli
- 4 hřebíčky
- 10 kusů celého pepře
- 10 kusů nového koření
- další koření a bylinky dle vlastního uvážení a chuti
Příprava:
Příprava:
- Omytá rajčata pokrájíme, přidáme sůl, koření a rozdusíme na kaši za občasného míchání. Horkou kaši prolisujeme přes síto nebo rozmixujeme a za stálého míchání odpaříme do hustoty kečupu.
- Přidáme cukr a ocet, ještě krátce povaříme a horké plníme do předehřátých sklenic. Poté sterilujeme 20 –25 minut při této teplotě 85 stupňů Celsia. Po sterilizaci sklenice zchladíme.
Získáte tak
kvalitní domácí kečup, jehož barva není sice tak výrazná jako u průmyslově vyrobeného, ale to mu na chuti nijak
neubere.
Pokud vám to přijde moc
pracné nebo nemáte možnost si rajčata
sami vypěstovat, kupte si kvalitní kečup, který také obsahuje důležitpu složku
lykopen.
Sdílet na: