Cukrové sirupy pro přípravu nápojů a koktejlů
Cukrové sirupy jsou nezbytné pro přípravu míchaných nealkoholických i alkoholických nápojů a koktejlů. Samotný cukr se špatně rozpouští a nápoj kalí, proto cukrem, až na výjimku, míchané nápoje nesladíme. Nápoje slazené cukrovým sirupem jsou chutnější, jemnější a mají lepší konzistenci. Jelikož se cukrový sirup nedá nahradit průmyslově vyráběnými ovocnými sirupy, musíme si ho vyrobit doma sami. Jeho využití není jen při přípravě míchaných nápojů, ale hodí se i do polevy na zákusky, dorty a palačinky, některé sirupy se dají přidávat i do kávy.
Doma vyrobený cukrový sirup je nejen čistý, ale lze jej připravit s různou příchutí.
Předpis na základní cukrový sirup
Ingredience:
- 1kg jemného cukru krupice
- 600–750 ml vody
Postup přípravy:
- Do rendlíku nalijeme vodu a přidáme cukr. Používáme čisté, nejlépe nerezové nádobí.
- Na mírném ohni mícháme vařečkou tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
- Cukerný roztok vaříme na zesíleném ohni maximálně 8 – 10 minut.
- Vzniklou pěnu je třeba odebírat sběračkou.
- Sirup by měl lehce zhoustnout. Aby nekrystalizoval, je důležité ho v téhle fázi již nemíchat.
- Pokud bychom sirup vařili o 2 - 3 minuty déle, byl by hustší a nevydržel by delší dobu skladování a zkrystaloval by.
- Uvařený sirup přelijeme nejlépe přes plátno nebo velmi husté sítko do tmavé sklenice a necháme zchladnout.
- Množství, které nespotřebujeme, uložíme v dobře uzavřené sklenici do lednice, kde vydrží zhruba dva týdny.
Z výše uvedeného základního sirupu lze vyrobit i
sirupy různě ochucené, které se v receptech na míchané nápoje a koktejly vyskytují. Stačí v době varu
přidat dochucovací přísady, například kůru z citrónu či limetky, z koření je vhodná skořice, vanilka, anýzové hvězdičky nebo šafrán. Další přísady volíme dle vlastní
fantazie.
Postup přípravy nejčastěji používaných sirupů:
- Citronový sirup – k základnímu sirupu přidáme 15 chemicky neošetřených a dobře omytých citronů.
- Pomerančový sirup – k základnímu sirupu přidáme 8 chemicky neošetřených a dobře omytých pomerančů.
- Malinový sirup - k základnímu sirupu přidáme šťávu z malin, kterou si předem připravíme z 1 kg malin. Maliny zasypeme 300 g cukru a necháme 24 hodin uležet. Pak vše rozmixujeme, prolisujeme nebo přecedíme přes plátno a vzniklou šťávu povaříme 15 minut.
- Mátový sirup – k základnímu sirupu přidáme 100 g čerstvých, opláchnutých a dobře osušených lístků máty peprné.
- Sirup z černého rybízu - k základnímu sirupu přidáme 700 ml rybízové šťávy.
- Mandlový sirup – k základnímu sirupu přidáme 200 g spařených a poté oloupaných a nahrubo nasekaných mandlí.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...