Jeřáb (Sorbus aucuparia L.), jeřáb ptačí

Jeřáb ptačí, lidově také červená jeřabina, je opadavý strom nebo keř s větvemi v mládí plstnatými, později červenohnědými. Je rozšířen v Evropě a v Asii. U nás ho najdeme od rovin až do podhůří. Často se vyskytuje ve světlých lesích a na skalnatých stráních, občas se vysazuje i podél cest. Dosahuje výšky až 5 metrů. Listy jsou lichozpeřené, mají podlouhlé kopinaté, pilovité lístky. Ty jsou na rubu povětšinou chlupaté. Bohaté květenství se skládá z drobných bílých kvítků. Kulovité plody, malvice o velikosti hrachu, jsou zpravidla oranžové až červené. Po přemrznutí jsou jeřabiny jedlé, jsou důležitou součástí stravy lesní zvěře a ptactva. Dřevo jeřábu je poměrně tvrdé a ohebné, užívá se k např. výrobě holí, násad, dýhy nebo hudebních nástrojů.

obrázek ke článku Jeřáb (Sorbus aucuparia L.), jeřáb ptačí

Jeřáb ptačí má dva poddruhy, a to sladkoplodý a jedlý jeřáb ptačí moravský (Sorbus aucuparia subsp. Moravica) a jeřáb oskeruše (plody ve tvaru malých hruštiček). Listy jeřábu ptačího jsou celokrajově zoubkované u sladkoplodého, kterým je jeřáb ptačí moravský, dosahuje zoubkování jen do horní poloviny listu. Tento druh je i jako čerstvý velmi lahodný a zdraví prospěšný.

Užívanou částí jsou plody (jeřabiny) Fructus sorbi aucupariae, někdy i květ.

Jeřabiny se sbírají koncem srpna a v září. Suší se nejprve ve stínu, dosoušejí na slunci. Droga je bez pachu, chutná svíravě, nakysle, trpce.

Květ se sbírá v květnu.

Konzumace čerstvých jeřabin může přivodit lehčí otravu (nevolnost, bolesti hlavy, dávení), kterou zřejmě vyvolává přítomná kyselina parasorbinová a snad i kyanovodík. Mrazem, sušením nebo vařením však jejich toxicita zcela mizí a stávají se poživatelné.

Plody jeřábu ptačího obsahují:


  • kyselinu sorbinovou - sladidlo Sorbit, náhražka řepného cukru pro diabetiky
  • kyselinu parasorbinovou - způsobuje určitou jedovatost jeřabin
  • další organické kyseliny - vinnou, jablečnou, citrónovou a další
  • cukry
  • tříslovinu
  • pektin
  • flavonoidy
  • hořčiny
  • silici
  • vitamíny - např. vitamin C, rutin
  • antokyany

Květy jeřábu obsahují kromě jiného látku velmi podobnou ženským hormonům, která se dobře rozpouští ve vodě. Při nedostatku ženských pohlavních hormonů je vhodný 3x denně nálev před jídlem.

Květy jeřábu se užívají ke koupelím končetin při mírných formách atopického ekzému, u dětí pak jako celková koupel.

Účinky plodů červené jeřabiny:


  • působí mírně projímavě
  • zvyšují vylučování žluče - podporují tak proces trávení
  • regulují činnost střev - při průjmu a zácpě
  • jako diuretika, mají močopudné účinky - využití u ledvinových chorob
  • pomáhají rozrušovat a vyplavovat močový písek a malé kaménky
  • užívají se jako antirevmatikum
  • mají dobrý účinek při zánětech horních cest dýchacích
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi

I zavařené jeřabiny mají léčivé účinky (podporují vylučování trávicích šťáv). Připravují se z nich marmelády a kompoty, mohou zastoupit brusinky (zavařovat je můžeme i v kombinaci s hruškami nebo jablky). Používají se i k výrobě pálenky zvané jeřabinka.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Jeřáb (Sorbus aucuparia L.), jeřáb ptačí


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní