Ibišek (Hibiscus L.)

Ibišek je jednoletá (letnička), ale i dlouhověká rostlina, z čeledi slézovité. Rod Hibiscus (ibišek) zahrnuje více jak 200 druhů a je rozšířen v tropech a subtropech celého světa. Pochází z tropických částí Asie, dorůstá výšky až 2 metry a výše. Tvar se dá libovolně upravit jako keř nebo stromek. Množí se ze semen nebo zakořeněním seříznuté (dřevnaté) větvičky ve vodě. Kvete podle klimatických podmínek od března do října. Květ nevoní, ibišek rozkvétá v mnoha barvách, bohužel vydrží pouze 1 – 2 dny. Vyžaduje slunné stanoviště, hlinitou půdu a pravidelnou zálivku. Některé odrůdy Ibišku jsou odolné a přezimují venku, mladší keře však potřebují ochranu před mrazem.

obrázek ke článku Ibišek (Hibiscus L.)

Ibišek se pěstuje především jako okrasná rostlina (pokojová rostlina, venku k vytváření živých plotů). Své uplatnění ibišek nalezl i jako potravina (semena jako náhražka kávy a hrášku, květy k přípravě nápojů, kalichy po odkvětu se zpracovávají na džemy, želé, limonády, mladé lístky místo špenátu) v textilním průmyslu (Hibiscus cannabinus, 2 - 4 m vysoká jednoletá bylina původem z Indie, oproti jutovníku má nižší nároky na klima a půdní složení), nebo truhlářství.

Z květů odrůdy ibišku súdánského (Hibiscus sabdariffa L.) připravují mnohé národy světa osvěžující nápoj, který se pije teplý nebo chlazený. Ibiškový čaj má vínově červené zabarvení a nakyslou chuť (vysoký obsah vitaminu C), proto se často pije s medem nebo cukrem.

V Thajsku lidé čaj z ibišku pijí, aby si snížili cholesterol, v Egyptě jej zase používají ke snížení krevního tlaku. Vědci dokonce zjistili, že se v ibišku vyskytují látky, které jsou schopné zaútočit na rakovinné buňky v mozku a kůži a neutralizovat je. Ibiškový extrakt má křeče tlumící účinky ve svalstvu dělohy (bolestivá menstruace) a střev (koliky a bolesti břicha).

Ibišek obsahuje:


  • Vitamíny – (např. velké množství vitaminu C)
  • Minerály
  • Antioxidanty
  • Rostlinná barviva
  • Slizové látky

Rostlinná barviva společně s vitaminem C likvidují volné radikály a tím brzdí stárnutí a poškozování buněk. Slizové látky extraktu chrání sliznice trávicího ústrojí a jsou příčinou lehce projímavého účinku.

Pozitivní vliv ibišku na naše zdraví:


  • antioxidant
  • posiluje imunitu
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • zamezuje ukládání tuků v tepnách, snižuje cholesterol
  • má antibiotické a dezinfekční účinky
  • dezinfikuje močové cesty a ledviny
  • rozpouští některé typy močových kaménků
  • je protizánětlivý (např. trávicí a močový trakt)
  • působí diureticky a mírní otoky
  • ozdravuje játra
  • snižuje pocení
  • redukuje nadváhu
  • stimuluje paměť
  • působí proti parazitům
  • likviduje kolikové bolesti břicha po dietních chybách
  • zklidňuje bolestivou menstruaci
  • snižuje horečku

Jelikož nejsou popsány žádné závažné nežádoucí účinky, mohou ibišek používat i těhotné a kojící ženy.

Recept na ibiškový čaj ze sušených květů


Postup přípravy:


  • Asi půl litru vody přivedeme do varu, přidáme hrst sušených květů ibišku.
  • Krátce povaříme a necháme cca 10 minut luhovat, poté scedíme.
  • Hotový čaj můžeme pít neslazený, nebo jej dle chuti dosladíme, a to raději medem než cukrem.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Ibišek (Hibiscus L.)


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní