Myčky nádobí – parametry, vybavení

Podle posledních průzkumů spotřebuje čtyřčlenná rodina každý den na mytí nádobí asi 80 litrů teplé vody a 30 litrů vody studené. Přitom nejlepší myčky spotřebují k tomu, aby za vás zvládly umýt špinavé nádobí, přibližně 12 – 13 litrů vody a méně než 1 kWh elektrické energie. I když je pro myčky nutné zakoupení dražších saponátů, soli a leštidla, přesto je podle statistických údajů ruční mytí dražší. Správným výběrem myčky lze tedy ušetřit nezanedbatelné finanční prostředky, ale tento domácí pomocník nám šetří i čas, který můžeme využít ke sportovním aktivitám nebo pro společné chvilky s rodinou. Jednotlivé modely myček se však od sebe liší, a to nejen cenou, ale i spotřebou vody a elektřiny. Ještě více můžete ušetřit, pokud si zakoupíte myčku, kterou lze připojit přímo na okruh teplé vody. Naopak výkony se u testovaných modelů nijak zvlášť neliší.

obrázek ke článku Myčky nádobí – parametry, vybavení

Přestože je myčka pomocník velmi užitečný, nevyplatí se každému. Nejefektivněji pracuje jen dokonale naplněná, tudíž ten, kdo žije sám a moc nevaří, ji pravděpodobně nevyužije.

Ve většině případů bývá při výběru spotřebiče cena zásadní. Rozhodně se však vyplatí zvažovat i ještě několik dalších parametrů. Spotřeba vody a energie, účinnost a ekonomičnost myčky jsou značeny od nejlepší (A) po nejhorší (G).

Při výběru myčky nádobí je vhodné se zaměřit především na:


  • Schopnost odstranit veškeré nečistoty (zašpinění od zaschlého čaje, ovesných vloček, špenátu, mléka, rajčatového protlaku, zapečeného tuku, mouky, cukru, masa, čokolády, ....) z nádobí (plastového, porcelánového, nerezového, včetně kuchyňského náčiní a příborů) - nerezové nádoby znečištěné od zapečených a připálených zbytků jídel nedokáže většina přístrojů při použití hlavního (automatického) programu umýt dokonale. Pro jejich důkladné mytí lze spíše doporučit intenzivní program, který navýší množství vody i zvýší teplotu mycího cyklu a zajistí tak lepší účinek. Někteří výrobci přišli s praktickým řešením - intenzivní zónou ve spodní části myčky, kam se zpravidla ukládají hrnce a jiné varné a pečící nádoby, je vyšší tlak ostřikování vodou a zvýšená teplota pro lepší odstranění odolnějších nečistot.
  • Spotřebu vody – překvapivá je rozdílná spotřeba vody u myček s přibližně shodnými výkony. Na trhu jsou myčky, které zvládnou dobře umýt nádobí s dvanácti litry vody, ale jsou i takové, které na to potřebují sedmnáct litrů vody.
  • Spotřebu elektrické energie - za úspornější spotřebič se v dnešní době jistě vyplatí si připlatit.
  • Hladinu hluku - u nejlepších modelů je nižší než 45 dB (decibely), taková myčka již neruší TV nebo rádio. Pokud ale máme myčku stranou v kuchyni, kde se jen vaří, postačí i myčka se 48 - 49 dB.
  • Funkci Aqua stop či Aqua kontrol - zabraňuje vytečení vody z myčky.
  • Konstrukci košů - měly by umožnit snadnou manipulaci, praktická jsou větší madla a samozřejmostí je možnost nastavení výšky horního koše. Nejpohodlnější jsou systémy tzv. klipu, které umožňují nastavení výšky koše často jen jednou rukou.
  • Přístup k zásobníku soli – musí se často otvírat a doplňovat.
  • Snadné vyjímání a čištění filtrů.
  • Snadnou demontáž a montáž ostřikovacích ramen.

Mezi další praktické vybavení myček patří:


  • Sklopné trny - pomocí nich vznikne místo pro hrnce a větší nádoby.
  • Sklopné přihrádky - umožňující oporu skleniček s nožičkou a sloužící dále např. k uložení delšího kuchyňského náčiní.
  • Zásuvky na příbory - jsou praktické a příbory se v nich zpravidla lépe umyjí než v klasickém košíku.

Standardní funkce většiny myček nádobí:


  • odložený start
  • naprogramování konce mycího programu
  • program pro použití tablet vše v jednom
  • program pro poloviční náplň
  • program pro tzv. předmytí nádobí

Další užitečné funkce myček nádobí:


  • Programy zkracující délku mycího cyklu - fungují na principu použití většího množství vody a zvýšené teploty, jsou proto předurčené k občasnému používání, kdy je časová úspora výhodnější než vyšší energetická spotřeba.
  • Elektronicky řízené dávkovače - soli, prášku i leštidla s ukazatelem množství.
  • Antibakteriální programy - zlepšují hygienu mytí, oplachují nádobí buď větším množstvím vody, nebo zvyšují teplotu vody. Používání těchto funkcí nepřináší žádnou podstatnou výhodu, obavy o hygienu umytého nádobí v myčce jsou neopodstatněné.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Myčky nádobí – parametry, vybavení


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní