Čajovník čínský - pěstování, sběr

Čajovník je stálezelená kulturní rostlina, původem z jižní a jihovýchodní Číny a přilehlých území Vietnamu, Laosu, Barmy a Indie. Rostlina se pěstuje jako keř nebo strom na plantážích v tropických a subtropických oblastech po celém světě, v různých nadmořských výškách (až nad 2000 m). Kvalita čaje závisí především na místě, kde se čajovník pěstuje. Důležitá je poloha plantáže, včetně nadmořské výšky, místní podnebí, kvalita půdy, způsob sklizně a zpracování. V čím větší výšce se pěstuje, tím pomaleji roste. Keř a sklizeň je menší, ale samotný čaj je kvalitnější, má velmi jemné aroma. Čajovníky se pěstují ze semen nebo řízků. Semena se nechávají určitou dobu dozrávat a potom se pěstují v pařeništích. Mladé rostlinky se po půl roce přesadí na plantáže. Při řízkování se lístkové řízky nechají zakořenit a po 8 měsících se přesazují na plantáže. Ke sklizni je keřík připraven po 3 - 4 letech. Nejlepší druhy čaje pocházejí z mladých rostlin. Čajovník kvete bílými květy vyrůstajícími po 1 - 3 kusech. Pro snadnější sběr se keř nechává dorůst do výšky 70 - 120 cm. Lístky jsou dlouhé 3 - 25cm, široké 1 - 10cm. Doba sklizně je závislá na klimatických podmínkách a je velmi různorodá. Většinou sklizeň probíhá 4 - 5krát ročně, v tropických pásmech se čajové listy sklízejí patnáctkrát až třicetkrát do roka. Čajovník produkuje čaj přibližně 30 - 100 let, čajovníky nad 100 let již produkují horší čaj.

obrázek ke článku Čajovník čínský - pěstování, sběr

Většinou se sbírají čajové lístky ručně nebo pomocí speciálních nůžek. Sběr je nákladný a náročný na pracovní sílu, ale je tak lépe zajištěn výběr jen těch nejlepších lístků z každého keře. V oblastech s nedostatkem pracovní síly však musí nastoupit technika.

Ruční sběr čajovníkových lístků zajišťují na většině světových plantáží převážně ženy a děti. Ženy za den seberou až 20 kg čerstvého čaje. Sběračky nesmí jíst kořeněná jídla, používat parfémy, ke sběru musí používat rukavice a denně se koupat, aby čaj nepřejal nežádoucí pachy.

Sběr čaje se provádí od jara do podzimu. Česačka při sbírání odštipuje mladé koncové výhonky čajovníku, zvané fleš, sestávající se z vrcholového listového pupenu a dvou až pěti mladých lístků. Fleš se při zpracování dále dělí na hrubý, střední a jemný podle počtu mladých lístků.

Jemnou fleší je označován čajový výhonek z listového pupenu a dvou lístků, střední fleší výhonek z pupenu a tří lístků a hrubou fleší výhonek z pupene a více lístků. K získání vysoce kvalitních čajů se sklízí pouze jemná fleš.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní