Malibu - původ
Jde o likér na bázi rumu z cukrové třtiny s kokosovou příchutí pocházející z exotického Barbadosu. Barbados je ostrovní stát ve Střední Americe s bílými korálovými plážemi. Pije se čistý s ledem nebo s nealkoholickými nápoji, hlavně s šumivými (např. kolou), někdy také s mlékem. Tento exotický nápoj si nejlépe vychutnáte v osvěžujícím letním drinku smíchaný s ananasovým, pomerančovým, brusinkovým a dalšími džusy, nebo v kombinaci se zázvorovou, citrónovou limonádou.
Malibu je tradičně destilovaný karibský bílý rum s třtinovým cukrem a kokosem. Proces výroby začíná stejně jako produkce jakéhokoli tradičního rumu, tj. fermentací černé melasy na alkohol a kysličník uhličitý. Destilace probíhá ve speciálně upravených kontinuálních aparaturách. Surový destilát je následně smíchán s kokosem a cukrem. Obsah cukru je natolik nízký, že při nutričním hodnocení tří centilitrové porce produktu se vůbec neuvádí.
Přestože je alkohol od roku 1895 vyráběný v Barbadosu, je do lahví stáčen v Dumbartonu ve Skotsku firmou Pernod Ricard. Jeho bouřlivý mezinárodní ohlas přišel až na začátku osmdesátých let minulého století.
Lahev je celá bílá a vyvolává tak dojem, že i nápoj v ní bude matově bílý, ale není. Je čirý a mírně vazký (sirupovitý), více než normální rum. Jelikož obsahuje pouze 21,0 % alkoholu, příjemně se popíjí a používá se k přípravě míchaných nápojů.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...