Lišejník islandský (Lichen islandicus)

Lišejník islandský, nebo někdy také pukléřka islandská, je keřovitý lišejník dorůstající maximálně 10 cm. Má šedozelenou až šedobílou barvu, větve jsou stočené do trubiček a na koncích zploštěné do laloků. Roste v hornatých krajinách na vřesovité půdě, na vlhkých lesnatých kopcích mezi mechem a trávou, a to především v arktických oblastech, nebo ve větších nadmořských výškách v mírném podnebí.

obrázek ke článku Lišejník islandský (Lichen islandicus)

Léčivou drogou lišejníku islandského je jeho stélka. Suchou stélku je možné sbírat celý rok. Je možné jej používat samostatně nebo ve směsích s dalšími bylinami (Sléz maurský, Yzop lékařský, Měsíček lékařský).

Účinné látky:


  • sliz
  • polysacharid lichenin - lineární glukan podobný celulóze
  • izolichenin - polysacharid podobné chemické stavby jako škrob
  • pektiny
  • jód
  • lišejníkové kyseliny - lichesterová, protolichesterová, cetrarová, protocetrarová, fumaroprotocetrarová, usninová
  • vitamíny - A, B1

Lišejník islandský je jedním z nejlepších přírodních antibiotik, má antibakteriální a antivirové vlastnosti, bývá též nazýván přírodní penicilín. Dokáže brzdit, i když bohužel ne zastavit i množení viru HIV a eliminovat bakterii helicobacter pylori.

Léčivé účinky - vnitřní působení:


  • posiluje imunitu
  • má antioxidační účinky
  • má výrazný antibiotický účinek proti mnoha druhům bakterií - přispívá k léčbě zánětlivých onemocnění ústní dutiny, hltanu, horních cest dýchacích a při zánětech trávicí soustavy
  • podporuje vykašlávání, je vhodný při katarech dýchacích cest, hltanu, bronchitidě, astmatu a zahlenění
  • pomáhá při průjmech, zánětu žaludku, žaludečních a střevních katarech
  • hořké kyseliny - napomáhají vylučování žaludečních šťáv a trávicích enzymů, čímž zlepšují trávení a vstřebávání živin
  • při nechutenství - stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a trávicích enzymů, čímž posiluje činnost žaludku, podporuje chuť k jídlu
  • urychluje metabolismus - přispívá k lepší látkové výměně
  • posiluje organismus při celkové tělesné slabosti a po vyčerpávajících chorobách
  • má příznivý vliv na činnost štítné žlázy - vysoký obsah jódu
  • tlumí tvorbu novotvarů - díky obsahu polysacharidů

Léčivé účinky - užití zevně:


  • urychluje hojení - aplikuje se u špatně hojících ran

Lišejníkové kyseliny se pro své antibiotické účinky izolují a přidávají se do antibiotických mastí a zásypů.

Preventivní použití:


  • při dráždění ke kašli a chrapotu
  • v klimatizovaných místnostech, kde suchý vzduch vysušuje sliznice dýchacích cest
  • při námaze hlasivek častým mluvením

Příprava macarátu z lišejníku islandského:


  • Do 1 šálku studené vody dáme 1 kávovou lžičku lišejníku.
  • Louhujeme za studena cca 8 hodin, což je nejšetrnější postup ke slizům a dalším látkám v lišejníku obsažených. Při vaření by se slizy z větší části rozložily a zničily.
  • Pijeme 3 - 5x denně, nebo můžeme přidávat do čajového nápoje, připraveného ze směsi dalších bylinek.

Vedlejší účinky při doporučených dávkách nejsou známé. Při mnohonásobném překročení terapeutické dávky může dojít k nevolnosti, případně se mohou objevit průjmy a závratě.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní