Komentáře ke článku: Brambory

Brambor, lilek hlíznatý, je dvouděložní bylina z čeledi lilkovitých. Kvete jemnými fialovými nebo bílými kvítky, v zemědělství se řadí mezi okopaniny. Tato rostlina, pěstovaná v mírném pásmu pro oddenkové hlízy, které rostou v zemi, bývá až půl metru vysoká. Hlíza bramboru, slouží rostlině k ukládání živin a zajišťuje její vegetativní rozmnožování. Obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky, škrob, bílkoviny. Z bramborových hlíz se vyrábí škrob, dextrin a líh. Brambory pocházejí z Bolívie, Peru a Chile, do Evropy je dovezli v polovině 16. století španělští kolonizátoři jako okrasnou kuriozitu. Původně byly pěstovány jako okrasná rostlina v botanických zahradách a až později se začaly prodávat na různých trzích jako cizokrajná lahůdka a neznámá pochoutka. Teprve v 18. a 19. století se brambory masově rozšířily a začaly se ve velkém pěstovat. Od té doby jsou velmi oblíbené a staly se základní potravinou, a to hlavně pro stravování chudiny.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2019 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní