Komentáře ke článku: Feta - měkký ovčí sýr

Feta je vůbec jeden z neznámějších a historicky nejstarších řeckých sýrů. Byl výsledkem dávné snahy pastýřů najít způsob, jak dlouhodoběji uchovat sýr v době, kdy ještě nebyla moderní chladící technika. Tehdy byla jedinou možností, jak uchovat potraviny po delší dobu, konzervace v silném solném roztoku. Tento slaný, měkký bílý sýr tvarohového typu se vyrábí z čerstvého ovčího mléka, nebo ze směsi ovčího a kozího mléka v poměru 70 : 30 %. Je vyráběn v různých tvarech nejčastěji ve tvaru šišky. Obsahuje 40 - 50% tuku, je energeticky velmi bohatý. Tradiční feta sýr je ukládán do dřevěných nebo cínových sudů, které zhotovovaly řemeslné dílny nacházející se vždy v blízkosti oblastí vlastní výroby sýra tj. v severním Řecku, zejména pak v Makedonii, Thracii a Epirusii, v centrálním Řecku v Thessalii a v Ellas, Peloponesu na jihu Řecka a na ostrově Nés Lesvos (Lesbos). Zde pak sýr zraje ve slaném roztoku minimálně jeden měsíc, většinou však více jak dva měsíce. Feta má vyšší obsah tuku, sýr je čistě bílý, pevný, ale mírně drobivý s několika prasklinami ve hmotě. Chuť je jemně kyselá a slaná.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2020 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní