Černá čočka Beluga

Čočka Beluga patří mezi oblíbené odrůdy čočky. Její název odkazuje na podobu s luxusním kaviárem beluga, proto se jí přezdívá „čočkový kaviár“. Je zajímavá pro svou černou barvu, drobné zrno a jemnou oříškovou chuť. Za černou barvu mohou podobné pigmenty, jaké jsou třeba v ostružinách nebo borůvkách. Beluga představuje ideální potravu nejen pro sportovce.

obrázek ke článku Černá čočka Beluga

Černá čočka nenadýmá, je bezlepková, při vaření nepění, nemusí se namáčet. Má vysoký obsah rostlinných bílkovin, což ji činí ideální volbou pro vegetariány a vegany. S přibližně 25 gramy bílkovin na 100 gramů přispívá k budování svalové hmoty a pocitu sytosti. Je také efektivní v boji se zácpou a její dostatečná konzumace pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním.

Černá čočka obsahuje:


  • bílkoviny - důležité pro růst a obnovu organismu
  • vlákninu - podporuje trávení, reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol
  • anthocyaniny - antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály a hrají roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a před stárnutím obecně
  • vitamíny skupiny B
  • hořčík
  • železo
  • aminokyseliny - isoleucin a lysin

Příprava této čočky je velice snadná. Stačí ji propláchnout, zalít studenou vodou, přivézt k varu a pod pokličkou vařit do změknutí, přibližně 25-30 minut. Během vaření si zachovává pevnou strukturu, nerozvaří se, takže se hodí nejen do teplých pokrmů, ale i do salátů, pomazánek nebo jako samostatná příloha. Při vaření čočky lze přidat do vody tymián nebo rozmarýn, bobkový list, kurkumu, majoránku nebo mátu, aby bylinky provoněly chuť. Uvařenou černou čočku dochutíme podle svého.

Jelikož čočka obecně obsahuje puriny, může její nadměrná konzumace vést k zvýšené akumulaci kyseliny močové v organismu.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní