Komentáře ke článku: Kari, aneb směs koření s kurkumou

Kari, velmi oblíbená, žlutě barvící směs koření, má svůj původ v jihovýchodní Asii, největším producentem je však Indie. V těchto zemích má tato směs koření název masálá. Označení kari se používá pouze pro export, v Indii a jihovýchodní Asii tento název označuje pokrm připomínající ragú, tedy kousky masa, ryby nebo zeleniny v omáčce. Jako název pro koření začali během koloniální nadvlády používat Britové. Pod tímto označením se dostalo i do Evropy. I když je složení velice variabilní, může obsahovat 25 – 40 druhů různého koření, zaručeně obsahuje kurkumu (japonský šafrán), dále papriku, chilli, koriandr, zázvor, muškát, pepř, kardamom, římský kmín, muškát, skořici a další. I v samotné Indii má kari v různých částech země rozdílnou příchuť. Na severu je jeho chuť jemnější, na jihu je naopak ostřejší. Domorodci si koření míchají sami, ale v obchodech je běžně prodáváno kari, které známe i z Evropy, a to buď ve formě práškové, nebo jako pasta. Kari má nejenom neodolatelnou chuť, ale i nenahraditelné pozitivní účinky na náš organismus. V dnešní době se používá i v kosmetickém průmyslu.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2020 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní