Komentáře ke článku: Gorgonzola - sýr s modrou plísní

Gorgonzola je slámově bílý sýr s typicky modrou plísní, který je jedním z nejznámějších představitelů italských plísňových sýrů. Mezi sýry s modrou plísní je Gorgonzola na špici. Zdá se až neuvěřitelné, že první Gorgonzola byla vyrobena již v 9. století. Až do roku 1955 byl v italských krámcích prodáván pod názvem Stracchino verde. Označení Gorgonzola se vžilo až ve 2. polovině minulého století. Historici se nejčastěji shodují, že sýr se jmenuje podle města Gorgonzola, které je nyní předměstskou částí Milána. Jiná teorie pasuje na místo vzniku vesničku Pasturo nella Valsassina. Tradičně se tento sýr z kravského mléka skladoval v jeskyních a přítomné spory plísní vytvořily v sýru jedinečnou modrozelenou mozaiku.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2020 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní