Klokaní maso

Klokani jsou savci, žijící jako divoká zvířata, proto je jejich maso řazeno mezi zvěřinu (mimořádně křehkou). Svou vůní a chutí připomíná srnčí maso. Klokani se živí především šťavnatými výhonky trav, bylinami i listy rostlin. Klokanů existuje 48 druhů a pouze 4 - 5 druhů je povoleno lovit pro jejich svalovinu, a to za přísných podmínek australské vlády až poté, co jejich počet ve volné přírodě stoupne natolik, že začnou spásat i porosty určené pro dobytek. Klokaní maso je červené, s nízkým obsahem tuku a cholesterolu, přitom je šťavnaté a křehké, s vysokým obsahem proteinů a minerálů.

Klokaní maso se k nám dováží ve výsekové úpravě ve vakuovém balení, hluboce zmražené z Austrálie. Je mnohostranně použitelné, jeho konzumace je doporučována především v případech nízkotučných diet (pro lidi s nadváhou, vysokým obsahem cholesterolu v krvi, s vyšším krevním tlakem) nebo pro diabetiky.

Díky vysokému podílu kolagenu je klokaní zvěřina ideální pro děti v období růstu a jako prevence pozdější artrózy kloubů. Je velmi vhodná též jako posilující dieta pro rekonvalescenty, seniory a sportovce.

Klokaní maso obsahuje:


  • Proteiny
  • Sacharidy
  • Kolagen
  • Tuk
  • Nenasycené mastné kyseliny, např. kyselinu linolovou (CLA) – snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Sodík
  • Železo
  • Zinek
  • Křemík

Příprava klokaního masa není složitá, stačí použít recepty pro maso hovězí či vepřové. Maso lze tak použít pro přípravu celé řady pokrmů od guláše, polévek, barbecue, steaků až po špízy.

Klokaní maso je také možné nakládat do marinád, grilovat nebo péci. Během procesu vaření nebo pečení by nemělo dojít k jeho zchladnutí, neboť by maso mohlo ztuhnout.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:


Další články najdete v sekci
Zvěřina
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní